Δύσκολοι καιροί, δύσκολες αποφάσεις

Δύσκολοι καιροί, δύσκολες αποφάσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «πιάτσα» συνεχίζει να προεξοφλεί πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αυτό αντελήφθη προφανώς και ο πρωθυπουργός όταν βρέθηκε στη Βουλή προ ημερών και γι’ αυτό θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι το σενάριο αυτό δεν «παίζει» και πως οι 180 βουλευτές μπορεί να βρεθούν προκειμένου να εκλεγεί νέος Πρόεδρος. Ο κ. Σαμαράς θα πάρει τις αποφάσεις του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να ζυγίσει μια σειρά από δεδομένα. Το καλοκαίρι πάει εξαιρετικά καλά στον τουρισμό και τότε θα υπάρχει μια αίσθηση αν αυτό θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης, την ανεργία, αλλά και τη γενικότερη ψυχολογία στη χώρα. Κάπου εκεί θα αρχίσουν να εμφανίζονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δίνουν μια εικόνα των τάσεων του εκλογικού σώματος. Και τέλος, την ίδια περίοδο, θα έχουν φανεί καθαρά οι όροι που θα θέσει η τρόικα στην πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση, ώστε να αρχίσει και επίσημα η συζήτηση για το χρέος και να κλείσει το κεφάλαιο μνημόνια – τρόικα για την Ελλάδα. Θα πιέσουν για αλλαγές στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο μισθολόγιο του Δημοσίου ή θα επιλέξουν ένα μέτωπο, προκειμένου να διευκολύνουν τα πράγματα για την κυβέρνηση; Πώς θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση το κενό εξουσίας που θα υπάρχει έως την εγκατάσταση της νέας Κομισιόν και πού θα θέλει να το πάει το ΔΝΤ τότε;

Το μόνο κρίσιμο δεδομένο που δεν θα υπάρχει ακόμη στο τραπέζι θα είναι τα αποτελέσματα των στρες τεστ στις τράπεζες, τα οποία θα είναι γνωστά το νωρίτερο τον Νοέμβριο. Η σημασία τους δεν είναι αμελητέα. Το νούμερο που θα βγει για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα καθορίσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια της κυβέρνησης και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο επενδυτικό και πολιτικό κλίμα.

Αν όλα πάνε ομαλά, αν δηλαδή η τρόικα δεν τραβήξει το σχοινί, εδραιωθεί η καλή ψυχολογία, η Βουλή εγκρίνει χωρίς ατυχήματα τα όποια προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, το παιχνίδι θα παιχθεί γύρω από τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν έναν Πρόεδρο που θα προτείνει η κυβέρνηση ή αν θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Η απόφασή τους προφανώς θα εξαρτηθεί από τις δημοσκοπήσεις, το κλίμα στην αγορά, το πόσο δραματική θα είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Για τους ίδιους θα είναι προφανώς πολύ πιο εύκολο να ψηφίσουν Πρόεδρο από τη σημερινή Βουλή αν οι εταίροι επισημοποιήσουν το τέλος της περιόδου των μνημονίων και της τρόικας, με την έννοια που την ξέρουμε σήμερα.

Η απόφαση που έχει να πάρει ο κ. Σαμαράς δεν είναι προφανώς εύκολη. Κάποιοι θα τον συμβουλεύσουν ότι αν «το παιχνίδι δεν βγαίνει», αν δηλαδή οι δανειστές βάλουν όρους για μέτρα που δεν περνάνε από τη Βουλή ή αν οι 180 δεν συγκεντρώνονται κάτω από οιεσδήποτε περιστάσεις, η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο συνοδευόμενη ενδεχομένως από μια σύγκρουση με την τρόικα… Δύσκολοι καιροί, δύσκολες αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή