Αισιοδοξία κτισμένη στην ανασφάλεια

Αισιοδοξία κτισμένη στην ανασφάλεια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός εξέφρασε πάλι την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 180 βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η χώρα να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές εξ αφορμής της συγκεκριμένης διαδικασίας. Η ζωή ασφαλώς θα δείξει εάν αυτή η αισιοδοξία θα επαληθευτεί, καθώς το διάστημα των τουλάχιστον έξι μηνών που μεσολαβεί έως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Κάρολου Παπούλια, είναι αρκετά μεγάλο. Ιδιαίτερα στο ρευστό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα αποδεικνύει για άλλη μια φορά έλλειψη σεβασμού προς τον θεσμό. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση δείχνουν αδιαφορία για το πρόσωπο που θα προταθεί και εστιάζουν αποκλειστικά στον αριθμό των βουλευτών που θα συγκεντρώσει η κάθε πλευρά για να διεξαχθούν ή να αποφευχθούν οι εκλογές. Σαν να μην έχει καμία σημασία η προσωπικότητα του νέου αρχηγού του κράτους. Με αυτή την έννοια, δηλαδή, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε… Αλλά αυτό το έχουμε συνηθίσει, μαζί με τόσα άλλα που στρεβλώνουν το πολίτευμα, τους θεσμούς, τους νόμους, την κοινωνία, την παιδεία, τη χώρα και τη λειτουργία τους, για να δημιουργήσουν την περίφημη «ελληνική πραγματικότητα».

Επειδή όμως δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την «ελληνική πραγματικότητα», είναι φανερό ότι οι ελπίδες του Αντώνη Σαμαρά αναπτερώθηκαν ύστερα από πρόσφατη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, που άφησε ανοιχτό το θέμα της θέσης που θα πάρει η ΔΗΜΑΡ με τους σημερινούς 11 βουλευτές της, όταν έλθει η ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αισιοδοξία του ενισχύθηκε και από τις αποστάσεις που φαίνεται να παίρνει τελευταία από τον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου έχουν απομείνει 13 βουλευτές, Πάνος Καμμένος. Και βέβαια υπάρχουν και οι 25 ανεξάρτητοι, προς το παρόν, βουλευτές, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν. Το σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί οι 49 στο σύνολό τους βουλευτές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές και αυτό, λογικά, θα βαρύνει πολύ στις τελικές αποφάσεις τους.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο σήμερα αριθμεί 152 βουλευτές, 125 της Νέας Δημοκρατίας και 27 του ΠΑΣΟΚ. Αν υποτεθεί ότι το μέτωπο αυτό παραμείνει αρραγές τους επόμενους 6 – 7 μήνες, θα πρέπει να βρεθούν άλλοι 28 βουλευτές για να συγκεντρωθεί ο… μαγικός αριθμός των 180. Αλλωστε, ούτε οι βουλευτές της πλειοψηφίας, ειδικά του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι θα ξαναβρεθούν στη Βουλή μετά τις εκλογές, έτσι όπως έχουν τώρα τα πράγματα.

Με λίγα λόγια, η αισιοδοξία του πρωθυπουργού, αν και πρόωρη, βασίζεται στην ανασφάλεια που νιώθουν, κόμματα και βουλευτές, ενόψει εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή