Βραδινή έξοδος στην οδό Πανεπιστημίου

Βραδινή έξοδος στην οδό Πανεπιστημίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​α κατεβασμένα ρολά του «Ιντεάλ» στην οδό Πανεπιστημίου πυροδότησαν ανησυχία. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι το παλιό αθηναϊκό εστιατόριο έκλεισε, ακολουθώντας τη μοίρα άλλων γνωστών, ιστορικών καταστημάτων της πρωτεύουσας.

Οχι πολλή ώρα μετά, και με ιδιαίτερη ανακούφιση, πληροφορηθήκαμε ότι το «Ιντεάλ» τελικά δεν κλείνει, αλλά ανακαινίζεται. Ανακούφιση, για ευνόητους λόγους: πρόκειται για έναν από τους πραγματικά τελευταίους φάρους αστικής ζωής στον χώρο της εστίασης στην Αθήνα και με σημαντικό ιστορικό βάθος.

Για μια «κανονική» ευρωπαϊκή πόλη, η απώλεια θα ήταν ελεγχόμενη. Αλλά στην περίπτωση της Αθήνας η ανεξέλεγκτη αποψίλωση από εκείνους τους μικρούς τόπους που εκπέμπουν κάποια ιστορία, στοιχειώδη παράδοση και συνέχεια καθιστά κάθε νέα «αποχώρηση» επώδυνη, τραυματική.

Οσο, όμως, διαρκούσε η αμφισημία και η εντύπωση ότι το «Ιντεάλ» έκλεισε, προσπάθησα να σκεφτώ πότε ήταν η τελευταία φορά που το επισκέφθηκα. «Σίγουρα κοντά στα Χριστούγεννα», θυμήθηκα, χωρίς να είμαι απολύτως βέβαιος. Η επόμενη σκέψη με έκανε να αισθανθώ λίγο… άβολα: «Αν εγώ, που, υποτίθεται, στεναχωριέμαι τόσο πολύ στην ιδέα να πάψει να υπάρχει το “Ιντεάλ”, το επισκέπτομαι μία φορά στους έξι μήνες, ναι, μάλλον, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει κλείσει».

Προτού χρίσω τον εαυτό μου… υπεύθυνο, αναρωτήθηκα γιατί δεν πηγαίνω συχνότερα στο «Ιντεάλ». Το φαγητό του μου αρέσει, όπως και η παλιομοδίτική του ατμόσφαιρα, το σέρβις είναι εξαιρετικό.

Η απάντηση είναι ότι έχω εξαιρέσει μια αρκετά μεγάλη περιοχή του κέντρου της Αθήνας από το προσωπικό μου πεδίο «δράσης» τις νυχτερινές ώρες. Αν το «Ιντεάλ» βρισκόταν στο Παγκράτι ή κοντά στο Χίλτον ή στο Κολωνάκι θα ήμουν από τους πιο τακτικούς του πελάτες. Αλλά ποιος κατεβαίνει στην Πανεπιστημίου (και μάλιστα μετά το ύψος της Ιπποκράτους) βραδιάτικα για να δειπνήσει;

Ξαφνικά οι ενοχές έκαναν φτερά. Χρειάζεται μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων για να σταθεί ολόκληρο το κέντρο στα πόδια του και όχι μόνο η προνομιακή (σήμερα) φέτα από την Πλάκα μέχρι το Σύνταγμα. Να στηρίξω το «Ιντεάλ», αλλά να με στηρίξει και το κράτος, ο δήμος μου, για να φτάσω και να φύγω από το «Ιντεάλ» χωρίς δεύτερες σκέψεις που, τελικά, σου κόβουν την όρεξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή