Γάζα: Η σιωπή συνιστά συνενοχήv

Γάζα: Η σιωπή συνιστά συνενοχήv

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται συστηματικά και απροκάλυπτα στην Γάζα. Ξεκάθαρα είναι δυσανάλογη η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του πυροβολικού της Χαμάς με εκατόμβες νεκρών αμάχων Παλαιστινίων. Δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο το δικαίωμα στην ασφάλεια το οποίο να σημαίνει δικαίωμα στην κατοχή και δικαίωμα στη σφαγή. Με την στρατηγική του το Ισραήλ δρα ενάντια στην προοπτική ειρήνευσης και την ακεραιότητα και ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού. Ούτως ή άλλως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει συλλογική τιμωρία ενός λαού για την στάση της κυβέρνησής του.

Ενώ το ίδιο το Ισραήλ προσπαθεί να διατηρήσει την δική του ασφάλεια σε ένα εχθρικό για αυτό περιβάλλον, καταδικάζεται το ίδιο από την πολιτική του στην παγίωσή του ως στρατοκρατούμενου κράτους. Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα είναι αδιέξοδη και αίρει την πρωτοπόρο και ρεαλιστική πολιτική Σαρόν, επιστρέφοντας σε ένα ατελέσφορο παρελθόν. Παράλληλα η πολιτική του Ισραήλ στην Γάζα αφήνει εκτεθειμένο και ευάλωτο τον Μαχμούντ Αμπάς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη, η έσωθεν αποσταθεροποίηση της οποίας δεν είναι πλέον μακρινή.

Η Ελλάδα με την ιδιαίτερη σχέση της τόσο με την Παλαιστίνη και τον μουσουλμανικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ καλείται να δράσει γρήγορα και να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Η Ελλάδα πρέπει να δικαιολογήσει την ιδιαίτερη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των λαών που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την πολιτική ανεξαρτησία των λαών και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία τόσο στην ΕΕ και τον ΟΗΕ όσο και σε περιφερειακό διμερές επίπεδο για να ευαισθητοποιήσει την σχετικά αδιάφορη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει το εν εξελίξει ειδεχθές έγκλημα. Η κινητοποίηση της διεθνούς δικαιοσύνης αποτελεί ζητούμενο αυτή την στιγμή. Αναμφίβολα η σιωπή είναι συνενοχή.

*Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή