Αλλα λόγια, άλλες πράξεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τα, συνήθως καταγγελτικού χαρακτήρα, λόγια απέχουν από τις πράξεις, τότε τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει κάποιος. Οταν, μάλιστα, αυτή η αναντιστοιχία αφορά τον ναό της Δημοκρατίας, τότε μόνο για ανησυχία υπάρχει χώρος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, σε συνέχεια ανάλογων, πρόσφατων και παλαιότερων, εμφανίσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ζούμε πρωτόγνωρα αντικοινοβουλευτικές στιγμές» και μεταξύ άλλων μνημόνευσε το φαινόμενο των κυβερνητικών τροπολογιών που είναι «άσχετες» με τα νομοσχέδια στα οποία επιχειρείται να συμπεριληφθούν.

Ωστόσο, πώς συνάδει η εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγελία του -υπαρκτού διαχρονικά- φαινομένου των άσχετων τροπολογιών, όταν και βουλευτές του έχουν «περπατήσει» στα ίδια μονοπάτια; Στις 28 Ιουλίου, επί παραδείγματι, σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ιδιωτική πολεοδόμηση και για ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας, επιχειρήθηκε να ενταχθούν –με στόχο να ψηφιστούν- τροπολογίες για την «παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού» και για την «επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011». Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κυβέρνηση για προσπάθεια προώθησης ασαφών και άρα ύποπτου περιεχομένου τροπολογιών, βουλευτές του δεν έχουν αποφύγει τον ίδιο πειρασμό: «Αναστολές έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών που έχουν χορηγηθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 1337/1983 (όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 4203/2013) και του άρθρου 8 του ΝΔ της 17/07/1923 (όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 551/1977) και ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του Ν. 4269/2014, σε εκκρεμείς διαδικασίες έγκρισης ή τροποποίησης ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, για τις οποίες απαιτείται η ειδική έκθεση του άρθρου 33 παρ. 2 του Ν. 4269/2014, παρατείνονται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου του 2014» τονίζεται σε πρόσφατη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Βουλής, πάντως, παραδέχονται και άλλοι, η θεσμική ιδιότητα των οποίων προσδίδουν σε αυτή την «παραδοχή» μεγαλύτερη σημασία: Μόνο χθες, μεταξύ αυτών ήταν τόσο ο εκπρόσωπος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου Π. Ρήγας, όσο και η εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά! «Δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να εξετάσουμε σε βάθος τροπολογίες» είπε ο πρώτος. «Πολλές φορές η διαδικασία ευτελίζεται», σημείωσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Τούτων δοθέντων και παρατηρώντας τους θεσμικούς παράγοντες και ευρύτερα τα μέλη του πολιτικού προσωπικού ή να περιορίζονται σε διαπιστώσεις, ή να μην αναλαμβάνουν πρακτικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση ή έστω την εφαρμογή του Κανονισμού, και κάποτε –ακόμα χειρότερα!- να μετέρχονται μεθόδων τις οποίες καταγγέλλουν, υπάρχει άραγε χώρος για τίποτε άλλο πέραν της ανησυχίας για την «επόμενη μέρα»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή