Νέοι και «λευκοί» δήμαρχοι

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό θα συμβεί -κυριολεκτικά- από Σεπτέμβρη, που θα αναλάβουν καθήκοντα οι νεοκλεγέντες στους δήμους.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αναδείχθηκαν νικητές 30-40 νέοι δήμαρχοι, κυρίως στην περιφέρεια. Νέοι ηλικιακά αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι στην πολιτική άνθρωποι, που ήρθαν από το «πουθενά», όπως σημειώνουν με έκπληξη, ανάμεικτη με λίγη ζήλια, οι «παλαιές καραβάνες». Χωρίς να στηρίζονται σε κόμματα, κομματικούς μηχανισμούς, ανατρέποντας τις τοπικιστικές ισορροπίες, με αποσκευές τις αναγνωρισμένες από την τοπική κοινωνία ικανότητές τους, την προσωπικότητά τους και την όρεξη για το καινούργιο, κατάφεραν να εκλεγούν – συχνά με μεγάλη διαφορά.

Επρόκειτο βέβαια για ανεξάρτητους υποψηφίους.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές προτίμησαν να κρύψουν βαθιά στα σεντούκια την από την εποχή των παχιών αγελάδων κομματική τους ταυτότητα και παρουσιάστηκαν «λευκοί» στις πρόσφατες εκλογές.

Ανεξάρτητος όμως υποψήφιος δεν είναι απαραίτητα κάποιος που δεν έχει κομματικό παρελθόν ή, ακόμη περισσότερο, που δεν έχει ιδεολογική περιουσία. Αλλωστε, πόσο αποδοτικός μπορεί να είναι ένας δημόσιος λειτουργός χωρίς άποψη; Σημαίνει όμως ότι δεν κουβαλά το βάρος ομάδων και συμφερόντων στους οποίους οφείλει την εκλογή του και τους οποίους θα πρέπει να «εξοφλήσει» κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σημαίνει επίσης ότι έχει τη διάθεση να συνεργαστεί χωρίς προαπαιτούμενα και ιδεοληψίες για την επίτευξη ενός στόχου-έργου που θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της πόλης ή του χωριού που τον εξέλεξε.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές συνέβη μια ανατροπή η σημασία της οποίας δεν έχει ακόμα κατανοηθεί και πολύ περισσότερο βέβαια δεν έχει αξιολογηθεί. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τα κομματικά επιτελεία μοιράζουν «θέσεις» για το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ).

Ας σκεφτούμε όμως ότι το 1/3 του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού της χώρας έχει προέλθει από την τοπική αυτοδιοίκηση. Από δήμαρχος υπουργός δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή