Ο άθλος των 18άρηδων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κ​​​​αλή σταδιοδρομία». Με αυτή την ευχή συνόδευαν τα συγχαρητήρια για την επιτυχία της «μικρής» Μυρτώς να εισαχθεί στη σχολή που επιθυμούσε και στην πόλη που ήθελε οι περισσότεροι. Και ας ξέρουμε όλοι πως η πόρτα του πανεπιστημίου δεν είναι παρά ένα μικρό, ελάχιστο, παράθυρο σε έναν καινούργιο κόσμο, που ενδεχομένως κάποτε να καταλήξει σε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Θυμήθηκα, λοιπόν, όταν εγώ έδινα εξετάσεις για την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο. Πόσο άσχημα προσγείωσε τις προσδοκίες μου μια καθηγήτριά μου, η οποία μαζί με τα συγχαρητήρια συμπλήρωσε: «Είναι καλή σχολή. Μετά θα γίνεις καθηγήτρια και αν μένεις και κοντά στο σχολείο όπου δουλεύεις, θα μπορείς στο διάλειμμα να βάζεις και μια κατσαρόλα φαγητό». Και πόσο κουράγιο και προοπτική μού έδωσε ένας άλλος καθηγητής μου, ο οποίος λίγο πριν από τις εξετάσεις με καθησύχασε: «Και αν δεν περάσεις, σκέψου τι κέρδισες. Εμαθες να πειθαρχείς, να προσπαθείς, να έχεις υπομονή και… επιπλέον, έκανες μια φοβερή άσκηση μνήμης μαθαίνοντας τόσα πράγματα απ’έξω. Ολα αυτά θα σου χρησιμεύσουν πολύ στη ζωή σου».

«Καλή σταδιοδρομία» είναι μάλλον «λίγη» ευχή για έναν μεγάλο άθλο.

Γιατί άθλος είναι να είσαι μόνο 18 χρόνων και να αντέξεις την πίεση, τα ξενύχτια, τη βαρεμάρα, για να πετύχεις ένα στόχο του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζεις και ακριβώς.

Η «μικρή» Μυρτώ, όπως και κάθε παιδί που πέτυχε στο πανεπιστήμιο, κατάφερε πολύ περισσότερα από μία θέση ανάμεσα στους κερδισμένους αυτής της ετήσιας μάχης. Aνοιξε, με μεγάλη προσπάθεια, την πόρτα στη νέα της, ενήλικη πλέον, ζωή. Χιλιάδες επιλογές ανοίγονται μπροστά της, γιατί ευτυχώς η ζωή δεν είναι προδιαγεγραμμένος μονόδρομος. Και αυτά που θέλουμε στα 18 και μοιάζουν αδιαπραγμάτευτα, πολύ πιθανό να τα σκεπάσει η ορμή της ζωής τα επόμενα χρόνια. 

Και εκείνοι που απέτυχαν, όμως, ίσως να αποδειχτούν τελικά πιο τυχεροί από όσο αισθάνονται. Γιατί την αποτυχία, αν καταφέρεις να τη διαχειριστείς και να την αξιοποιήσεις από τόσο μικρή ηλικία, αποκτάς ένα μεγάλο πλεονέκτημα για όλη σου τη ζωή. Τη δυνατότητα προσαρμογής.

Καλή τύχη λοιπόν σε όσους φέτος έκλεισαν τα δεκαοκτώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή