49 χρόνια πρίν… 4.IX.1965

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 (Δεν εκυκλοφορήθη φύλλον της 3ης Σεπτεμβρίου 1965, μάλλον λόγω απεργίας.)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ Β΄: Η δευτέρα συνεδρίασις του Συμβουλίου του Στέμματος, συνεχισθείσα επί επτάωρον, ετερματίσθη την 1.30 πρωινήν της Πέμπτης [2 Σεπτεμβρίου 1965]… Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, κλείων την συνεδρίασιν, ηυχαρίστησε τους παραστάντας διά την ανάπτυξιν των απόψεών των η οποία υπήρξε διαφωτιστική και παρεκάλεσε τους αρχηγούς των εν τη Βουλή κομμάτων όπως τηρήσουν επαφήν μεταξύ των, διά την εξεύρεσιν του καλυτέρου σχήματος εκ της Βουλής.

Ο ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΚΛΟΓΑΣ: Εξερχόμενος των Ανακτόρων, ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος προέβη εις την ακόλουθον δήλωσιν: «Το Συμβούλιον του Στέμματος έληξεν. […] Εζήτησα την άμεσον διενέργειαν εκλογών μόνον υπό μίαν προϋπόθεσιν, ότι θα διενεργηθούν αύται από Κυβέρνησιν της ΕΡΕ. […].» [Σημ. «Φ»: Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπανεχώρησε όμως έπειτα από ισχυρές πιέσεις των λεγομένων «σκληρών» της ΕΡΕ και άλλων παραγόντων οι οποίοι εκτιμούσαν ως καταστροφικήν την προσφυγήν εις τας κάλπας κατ’ εκείνην την δυσμενή διά την καθεστηκυΐαν τάξιν συγκυρίαν.]

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι φιλοπαπανδρεϊκοί παράγοντες διέδιδον χθες ότι υπάρχει δήθεν συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων [Ε.Κ. και ΕΡΕ] ως προς την διεξαγωγήν των εκλογών και ότι ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου δέχεται όπως αύται διενεργηθούν από Κυβέρνησιν Κανελλοπούλου, προβάλλων, όμως, το αίτημα όπως τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών ανατεθούν εις πρόσωπα κοινής εμπιστοσύνης.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ: Ο πρωθυπουργός κ. Ηλίας Τσιριμώκος εδήλωσε: « […] Η πλειοψηφία των παραστάντων εκπροσώπων εκ κομμάτων και πρώην πρωθυπουργών ετάχθη υπέρ του σχηματισμού Κυβερνήσεως ευρυτέρας συνεργασίας εκ της παρούσης Βουλής και αναβολής των εκλογών επ’ αόριστον, λόγω του ότι υπό τας παρούσας συνθήκας ούτε συμφέρει η διενέργεια εκλογών ούτε είναι δυνατή η διενέργεια ελευθέρων εκλογών. [Σημ. «Φ»: Τελικώς το πρόβλημα της καθεστηκυΐας τάξεως με τας εκλογάς το «έλυσεν» ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κατά τον γνωστόν τρόπον…]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή