Βίβλος, Κοράνι, «Αποκάλυψη»

Βίβλος, Κοράνι, «Αποκάλυψη»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θ​​υμάμαι πάντα έναν σοφό καθηγητή που μας προέτρεπε μοχθώντας να έχουμε ανοιχτά μάτια κι αυτιά στις αλήθειες των άλλων. Των αλλόθρησκων, αλλοεθνών, αλλόγλωσσων, των εχθρών μη εξαιρουμένων. Ανοιχτόμυαλος, χωρίς να είναι θεολόγος, μας ώθησε, μεταξύ άλλων, να μελετήσουμε –σε βάθος χρόνου βεβαίως…– την Παλαιά και Καινή Διαθήκη· να μην αρκεσθούμε στα σχολικά πασαλείμματα από το τεράστιο εύρος της Βίβλου. Αιρετικός. «Διαβάστε το και σαν λογοτέχνημα», έλεγε, «διαβάστε και το Κοράνι». Εξαρτημένος της ανάγνωσης, δεν μετάνιωσα που ακολούθησα κι αυτήν τη συμβουλή του σοφού καθηγητή. Κι όποτε ακούω ή διαβάζω περί Αρμαγεδδώνος και για «σκηνές αποκαλύψεως», ως νοητής απεικόνισης της (πάντα) τρέχουσας πολυαίμακτης επικαιρότητας του κόσμου, ή ύστερα από μέγα σεισμικό γεγονός, το μυαλό πηγαίνει στη μελλούμενη κορυφαία «Αποκάλυψη», όπως την περιγράφει (προς γνώσιν και συμμόρφωσιν πιστών και απίστων) ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Στην ιερά νήσο Πάτμο και «υπό την νωπήν εντύπωσιν των οπτασιών τας οποίας εν εκστάσει είδεν», ο θεόπνευστος συγγραφεύς εκθέτει την «Αποκάλυψιν» την οποίαν «έδωκεν αυτώ ο Κύριος», για να δείξη εις τους δούλους Του «α δει γενέσθαι εν τάχει». Ας μην παρασυρόμαστε σε υπερβολές λοιπόν. Κι ο έσχατος των θνητών γνωρίζει ότι ο συμπαντικός, θεϊκός χρόνος αδιαφορεί για τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. Πυρήνας της «Αποκαλύψεως»; «Να προτρέψη τους ανθρώπους όπως δι’ εγρηγόρσεως και μετανοίας προπαρασκευάζουν εαυτούς διά την δευτέραν του Κυρίου παρουσίαν». Ρίγος διαπερνά την ένθεη φύση όταν, διαβάζοντας και πιστεύοντας, στοχαστεί τι ήθελε προηγηθεί επί Γης, έως ότου κατασυντριβούν οι δυνάμεις του Σκότους από το Αρνίον. Ωστόσο: «…Εις εκείνον ο οποίος θα νικήση εις τον κατά του σατανά και της αμαρτίας αγώνα θα δώσω εις αυτόν να φάγη από το ξύλον της ζωής. Θα τον αξιώσω τουτέστι να απολαύση τα αιώνια αγαθά μέσα εις τον παράδεισον του Πατρός μου…».

Στο Κοράνι, που βρίθει αναφορών σε βιβλικά πρόσωπα, διαβάζουμε: «Ανθρωποι, να φοβάστε τον Κύριό σας. Η καταστροφή την Ωρα της Κρίσης θα είναι πραγματικά τρομερή… Οταν έλθει αυτή η μέρα, κάθε μητέρα που βυζαίνει το παιδί της θα το εγκαταλείψει, η ανθρωπότητα θα κλονίζεται σαν τους μεθυσμένους… Την Ωρα της Κρίσης αυτοί που είναι μέσα στο μνήμα θα αναστηθούν από τον Αλλάχ». Το Κοράνι προειδοποιεί και παρηγορεί: «Τούτη η επίγεια ζωή δεν είναι παρά μια ανάπαυλα, μια σχόλη. Χίλιες φορές καλύτερη θα είναι η μελλούμενη ζωή για όσους πιστεύουν στον Αλλάχ».

«Τόποι Αρμαγεδδώνος»: Γάζα, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία και άλλοι, και άλλοι πολλοί, υποψήφια και η Ουκρανία. Κι όταν κλείνει μια πληγή, ανοίγουν άλλες πύλες κολάσεως. Εις τους αιώνες. Αθώοι, αιμοδιψείς, ένθεοι, άθεοι, αγνωστικιστές, ανιμιστές, βασιλείς και στρατιώτες συγγενεύουμε –ερήμην– σ’ αυτό το ιλιγγιώδες: Είμαστε όλοι ικριωμένοι πάνω στον γκρεμό του χρόνου που μας δωρήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή