«Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη» – η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά ελληνικά τραγούδια στο Αρχαίο Θέατρο

«Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη» – η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά ελληνικά τραγούδια στο Αρχαίο Θέατρο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Μια θαυμάσια ιδέα: λουσμένο στο φως του τελευταίου ολόγιομου φεγγαριού του καλοκαιριού το Αρχαίο Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη. Μια εκπληκτική φωνή ερμηνεύει ελληνικά τραγούδια… Ποιοι την υλοποίησαν την ιδέα αυτή και με ποιο σκοπό; Με ένα ευγενικό σημείωμα και με άμεση τηλεφωνική επικοινωνία πληροφόρησε τη στήλη της «Κ» η πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος AIACE κ. Δέσποινα Βαμβακίδου και μας κατατόπισε σχετικά. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση πήρε το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Συλλόγου AIACE, το οποίο αποτελούν πρώην υπάλληλοι και νυν συνταξιούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, οργανώνει για την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014 την εκδήλωση αυτή, αφού ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης δήλωσε σύμφωνος και με την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ανοικτή, λοιπόν, στο κοινό θα ’ναι η εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, οι οργανωτές υπολογίζουν στη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων. Ζήτησαν από την κ. Σόνια Θεοδωρίδου, την Ελληνίδα σοπράνο με τη διεθνή ακτινοβολία, να τραγουδήσει ελληνικά τραγούδια με τη συνοδεία της Orchestra Mobile. Ολα είναι έτοιμα πλέον για την εκδήλωση που μεταφέρει και ένα μήνυμα στους αλλοδαπούς φίλους μας. Οπως μας εξήγησε η πρόεδρος κ. Βαμβακίδου, θα κοπούν εισιτήρια και όλα τα έσοδα που θα υπάρξουν από τα εισιτήρια θα δοθούν ως δωρεά, είτε για τη συνέχιση των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, είτε για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου.

Σκοπός της εκδήλωσης της 9ης Σεπτεμβρίου είναι να γίνει γνωστή στο ευρύτατο κοινό, ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα εισιτήρια να αποτελέσουν ένα σοβαρό ποσό για τις ανάγκες του περίφημου αρχαιολογικού χώρου. Μετά μάλιστα τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην περιοχή η προσπάθεια θα πρέπει να ’ναι μεγαλύτερη. Ελληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη Σόνια Θεοδωρίδου να ερμηνεύει ωραία ελληνικά τραγούδια στον όμορφο χώρο, και συγκεκριμένα στο αρχαίο θέατρο, λουσμένο από το φως της πανσελήνου…

Οπως πληροφόρησε σχετικά ο αρχαιολόγος καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης «ο περιφραγμένος και εν λειτουργία αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης ήταν και παραμένει άθικτος, καθαρός και επισκέψιμος. Δεν σταμάτησε να δέχεται επισκέπτες ούτε μία ημέρα και δέχεται παράλληλα τα εύσημα. Παραμένει μόνο το θέαμα της καμένης νότιας πλαγιάς του όρους Ιθώμη που οι τοπικές αρχές με τη συμβολή και της αρχαιολογικής υπηρεσίας αναζητούν ήδη τρόπους ταχείας αποκατάστασης». Ολα, λοιπόν, καλά και, με τη σειρά μας, συγχαίρουμε την πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού Παραρτήματος του Διεθνούς Συλλόγου AIACE για την πρωτοβουλία που πήραν, και για τον σκοπό που θα δοθούν τα έσοδα από την αξέχαστη βραδιά της εκδήλωσης στον φεγγαρόλουστο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Οσο για το μήνυμα στους ξένους φίλους μας: «αν μας πίστευαν λιγάκι, θα ’ταν όλα αληθινά» Γκάτσος – Χατζιδάκις «Χάρτινο το φεγγαράκι».

Mνήμη Xρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ

Tιμώντας τη μνήμη των Aγίων Εθνο-ιερομαρτύρων Xρυσοστόμου Σμύρνης, Γρηγορίου Kυδωνιών, Aμβροσίου Mοσχονησίων, Προκοπίου Iκονίου και Eυθυμίου Zήλων και των «συν αυτοίς μαρτυρικώς τελειωθέντων» κατά τη Mικρασιατική Kαταστροφή του 1922, το Διοικητικό Συμβούλιο της Eνώσεως Σμυρναίων προσκαλεί να συμπροσευχηθούμε κατά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Kυριακή 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.30 π.μ. στον I. Nαό του Aγίου Γεωργίου Kαρύτση, στην ομώνυμη πλατεία της Aθήνας, προεξάρχοντος του σεβ. Mητροπολίτη Kορωνείας κ. Παντελεήμονος, μικρασιατικής καταγωγής.

ΤΗΛΕΦΟΣ