Εχει… γήινο «plan B» o κ. Τσίπρας;

Εχει… γήινο «plan B» o κ. Τσίπρας;

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα κόμμα που μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο προ των εκλογών με σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα δύσκολα τις χάνει», μου είχε πει κάποτε ο Θ. Πάγκαλος. Εχω καιρό να τον συναντήσω, αλλά με την κυνική ειλικρίνεια που τον διακρίνει είμαι σχεδόν βέβαιος πως (κατ’ ιδίαν τουλάχιστον) θα παραδεχόταν ότι θα συνιστούσε έκπληξη η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν την πρωτοκαθεδρία που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και διατηρεί σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μετρήσεις.

Μην κρυβόμαστε, την ίδια ακριβώς αίσθηση έχουν πλέον και οι περισσότεροι πολίτες, πολλοί εκ των οποίων τείνουν να πιστέψουν ότι είναι δύσκολο τα πράγματα να πάνε ακόμη χειρότερα (από φορολογικής τουλάχιστον απόψεως). Αίσθηση που ενέτειναν βέβαια οι θερινές παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ. Το τελευταίο διάστημα συναντώ ολοένα και περισσότερους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που μοιάζουν να σκέφτονται –χωρίς να το ομολογούν– το «μια ψυχή που είναι να βγει». Σαν να ξορκίζουν την πιθανότητα να κυβερνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αποδέχονται ενδομύχως ότι «πρέπει μάλλον να μας συμβεί και αυτό για να διαλυθεί και η τελευταία ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα μπορούν μαγικά να επανέλθουν στην εποχή της δανεικής ευμάρειας».

Δεδομένου ότι οι ενδείξεις συντείνουν πια στην πρόβλεψη ότι οι εκλογές δύσκολα θα αποφευχθούν το επόμενο πεντάμηνο, λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας συγκέντρωσης των 180 ψήφων της προεδρικής εκλογής, αποκτά αυτονόητη σημασία η παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Διότι εκεί αναμένεται να εξηγήσει από πού ακριβώς θα εξοικονομήσει τα χρήματα που απαιτούνται για να γίνουν πράξη όλα όσα έχει υποσχεθεί.

Η παρατήρηση δεν γίνεται τυχαία. Τεχνοκράτης που μετείχε στη συνάντηση του Παρισιού μου έλεγε χθες ότι, στο περιθώριο των επαφών, οι τροϊκανοί έδειξαν ενδιαφέρον να ακούσουν «τι ακριβώς αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Κι όταν το ελληνικό κλιμάκιο σταχυολόγησε κάποιες από τις εξαγγελθείσες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα (επαναφορά των βασικών συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κ.λπ.), οι τροϊκανοί τους κοίταξαν λες και είχαν μπροστά τους εξωγήινους.

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να κινδυνολογήσω. Αλλά γιατί από τις δηλώσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προφανές ότι δεν έχουν μάλλον αντιληφθεί τους όρους του «παιχνιδιού». Θα τους εκλαϊκεύσω, όπως απλά μου τους εξήγησε ο ίδιος τεχνοκράτης έχοντας πρόσφατη και την εμπειρία του Παρισιού.

Ο τροϊκανοί –δηλαδή, μη γελιόμαστε, οι δανειστές μας– θεωρούν αδιανόητο να μην τηρήσουμε όσα έχουμε ήδη υποσχεθεί. Ακόμη και για την παραμικρή αντιπρόταση της κυβέρνησης ζητούν αμέσως αναλυτικές εκθέσεις δημοσιονομικών επιπτώσεων. Συζητούν δε μόνον όσες αλλαγές επιτρέπει η υπερεπίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Δηλαδή στο μέτρο που καλύπτονται από πλεονάσματα που επιτύχαμε άνω του αναμενομένου. Οπως μου έλεγε η ίδια πηγή, η επιδίωξη το επόμενο εξάμηνο να αποσπάσουμε σε πολιτικό επίπεδο μια βελτίωση των όρων αποπληρωμής του χρέους προϋποθέτει ούτως ή άλλως το «πράσινο φως» των τεχνοκρατών. Μου θύμισε τι συνέβη όταν ο κ. Βενιζέλος θέλησε κάποτε να παρακάμψει την τρόικα διώχνοντάς την «για να συζητήσει με τους πολιτικούς ανωτέρους της». Μου εξήγησε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν διαφωνούν με την ελληνική επιδίωξη να απαλλαγεί η χώρα από το ΔΝΤ. Αλλά μας επισημαίνουν ότι, για να συμβεί τούτο, πρέπει να αποδείξουμε και στις αγορές ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε ήδη συμφωνήσει και στη μετά τρόικα εποχή. Γιατί στις αγορές; Γιατί εκ πραγμάτων απ’ αυτές θα εξαναγκαστούμε να δανειστούμε την οφειλή μας στο ΔΝΤ. Ο ίδιος τεχνοκράτης μου έλεγε, τέλος, ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια –π.χ., ένα «κούρεμα» χωρίς τη συναίνεση των δανειστών μας– τους ηχεί απλώς ως αυτοκτονική επιλογή. «Θα μας θέσουν αυτομάτως εκτός Ε.Ε., αρνούμενοι να μας χορηγήσουν την επόμενη δόση», μου είπε επί λέξει.

Με αυτά τα δεδομένα, η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη δεν αναμένεται μόνο με ενδιαφέρον, αλλά με πραγματική αγωνία. Διότι θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μας εξηγήσει μόνον το πώς θα κατορθώσει να μειώσει τους φόρους, δηλαδή τα έσοδα, αυξάνοντας παράλληλα τους μισθούς, δηλαδή τα έξοδα (διότι αυτό επί της ουσίας υπόσχεται). Αλλα κυρίως να μας αποκαλύψει ποιο είναι το εναλλακτικό του σχέδιο για τη χώρα αν το όραμά του απορριφθεί ως εξωγήινο από τους δανειστές μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή