49 χρόνια πρίν… 10.IX.1965

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕ ΓΚΩΛ: Παρίσιοι, 9.- Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στρατηγός Ντε Γκωλ [Charles de Gaulle] κατά την σημερινήν συνέντευξίν του προς τους αντιπροσώπους του Τύπου, δοθείσαν εις το προεδρικόν ανάκτορον (sic) των Ηλυσίων, ενώπιον χιλίων και πλέον Γάλλων και ξένων δημοσιογράφων, ετόνισεν ότι η Γαλλία το αργότερον μέχρι του 1969 ενδέχεται να εγκαταλείψη την ατλαντικήν συμμαχίαν, εφ’ όσον δεν θα επήρχετο κατάργησις της σημερινής διοικητικής διαρθρώσεως του ΝΑΤΟ, ως εκ της οποίας η Γαλλία είναι ιδιοτύπως υποτεταγμένη εις τον ΝΑΤΟ. Η Γαλλία θα παραμείνη σύμμαχος των συμμάχων της, εφ’ όσον θα έκρινε τούτο αναγκαίον διά την άμυναν της Ευρώπης. […].

ΛΥΝΤΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ: Ουασιγκτών, 9.- Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Λύντον Τζόνσον [Lyndon Baines Johnson] απαντών εμμέσως εις τον Γάλλον πρόεδρον εδήλωσεν ότι η Ατλαντική Συμμαχία αποτελεί την καρδίαν του αμυντικού συστήματος του ελευθέρου κόσμου.

ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ ΓΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ: (Από κριτική θεάτρου για την παράσταση της «Σίβυλλας» σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού από το ΚΘΒΕ στο Ηρώδειο.) « […] Ενθυμούμαι ένα θαμπό, πνιγηρό απόγευμα του 1940 -συγκεκριμένα στις 2 του Νοέμβρη, πέντε ημέρες ματά την επίθεση των Ιταλών- όταν ο Σικελιανός διάβασε τη «Σίβυλλά»» του μπροστά σ’ ένα πυκνό ακροατήριο πνευματικών ανθρώπων, στη Λέσχη του «Ατελιέ» (Στέγη Γραμμάτων) – εκεί, στην Καραγιώργη της Σερβίας. Μέσα στην κοινήν αγωνία, ο Σικελιανός ήταν ένα όρθιο σύμβολο της εθνικής αντιστάσεως. Πληθωρικός, προφήτης παλλόμενος από τον οραματισμό του […]. Η ώρα ήταν γεμάτη από την περήφανη άρνηση της προφήτισσας στην αυθάδη έπαρση του κατακτητή. […] Α! Ηταν μεγάλη η στιγμή και μεγάλη η ποίησις της αγωνίας της. […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή