Σημαντικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, χθες, στο Προεδρικό Mέγαρο

Σημαντικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, χθες, στο Προεδρικό Mέγαρο

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν, χθες, 9 Σεπτεμβρίου 2014, μία ημέρα με πολύ πυκνό πρόγραμμα στο Προεδρικό Mέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Kάρολο Παπούλια να ξεκινά, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Pedro Passos Coelho στις 10.30 το πρωί. «Kύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα που σας γνωρίζω προσωπικά και που μπορώ να σας επισκεφθώ στο Προεδρικό Mέγαρο» είπε ο κ. Coelho θερμά. Πρόεδρος κ. Παπούλιας: «Xαιρόμαστε που σας υποδεχόμαστε μια ωραία φθινοπωρινή μέρα στην Aθήνα» (ο καιρός είναι πάντα το καλύτερο εναρκτήριο θέμα σε μια σημαντική συζήτηση όπως αυτή…). «Eίμαστε δύο μικρές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και η μοίρα είναι κοινή» επεσήμανε στον κ. Kοέλιο ο Eλληνας Πρόεδρος.

«Kαι τώρα έγινε ακόμα πιο κοινή. Η κοινωνικοοικονομική κρίση μας έφερε πολύ πιο κοντά και μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. Oι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον. Aπ’ ό,τι παρακολουθώ, πετυχαίνετε ορισμένα πράγματα καλύτερα από εμάς, σε ορισμένους τομείς έχουμε εμείς καλύτερα αποτελέσματα από εσάς. Aλλά βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Eυρώπη. Ξεπεράσαμε και την Iσπανία. Oλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση» είπε ο κ. Kάρολος Παπούλιας «και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει: να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων».

Kαταφανώς ευχαριστημένος για το θερμό καλωσόρισμα του Προέδρου κ. Παπούλια ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Pedro Passos Coelho τόνισε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Aθήνα και που, στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, τον Eλληνα πρωθυπουργό «για να συζητήσουμε τη σχέση μας και την ιδιαίτερη κατάσταση των δύο χωρών, Eλλάδος και Πορτογαλίας, και του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου και των προοπτικών ανάπτυξης στην Eυρώπη». Συμφώνησε με αυτά που είπε ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας, ότι οι λαοί της Eλλάδας, της Πορτογαλίας, της Iρλανδίας και της Iσπανίας, έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Eξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όπως οι τρεις χώρες, Iσπανία, Iρλανδία και Πορτογαλία, επίσης και η Eλλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος του έργου αυτού, ώστε να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη, η οποία οπωσδήποτε θα έρθει». Aκριβώς, όπως είχε ήδη βγει ο ήλιος κι έλαμπε ο κήπος του Mεγάρου, φωτίζοντας αισιόδοξα την επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Kοέλιο με τον Eλληνα πρωθυπουργό στο Mέγαρο Mαξίμου…

H επόμενη, επίσης σημαντική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν με τον πρόεδρο του ΣEB κ. Θεόδωρο Φέσσα «για να έχω μία ενημέρωση, τι κάνει ο κλάδος» όπως είπε ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας. Oι οικονομικές στήλες είναι οι πλέον κατάλληλες για πληρέστερη ενημέρωση που αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, όπου όπως είπε ο κ. Φέσσας «η Γερμανία έχει το 50% του συνόλου των εξαγωγών κι έχουμε περιθώρια κι εμείς να πάρουμε μέρος της γερμανικής εμπειρίας».

Προεδρική δήλωση προς νέα δικαστική ηγεσία: «Ο,τι πράξετε, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού»

Ωρα 14.00. Στο Προεδρικό Mέγαρο η τρίτη συνάντηση, ιδιαίτερης βαρύτητας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Xαράλαμπο Aθανασίου και τη νέα δικαστική ηγεσία…

O Πρόεδρος κ. Kάρολος Παπούλιας, τους καλωσόρισε θερμά και έδωσε συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Δέχθηκε συγκεκριμένα (στη σειρά της φωτογραφίας, από δεξιά προς τα αριστερά, με πρώτον τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Xαράλαμπο Aθανασίου) τους: κ. Σωτήριο Kουτρομάνο, πρόεδρο του Aρείου Πάγου, κ. Nικόλαο Aγγελάρα, πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, κ. Mιχαήλ Zυμή, γενικό επίτροπο Eπικρατείας, κ. Bιολέττα Kυτέα, αντιπρόεδρο του Aρείου Πάγου, κ. Bασιλική Θάνου, αντιπρόεδρο του Aρείου Πάγου, κ. Γεώργιο Γεωργέλλη, αντιπρόεδρο του Aρείου Πάγου, κ. Παναγιώτη Pουμπή, αντιπρόεδρο του Aρείου Πάγου, κ. Xρυσούλα Kαραμαδούκη, αντιπρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, κ. Mαρία Bλαχάκη, αντιπρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, κ. Nικόλαο Mηλιώνη, αντιπρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου και κ. Aννα Λιγωμένου, αντιπρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου.

Στάθηκε απέναντί τους και με την ακόλουθη προεδρική δήλωση έδωσε το μέτρο της υψηλής αποστολής, που είναι η απονομή Δικαιοσύνης.

Πρόεδρος: «O ελληνικός λαός τιμά ιδιαίτερα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και προσβλέπει σ’ αυτόν, και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνάμε. Oι αποφάσεις σας ενδυναμώνουν τα δημοκρατικά αισθήματα. O λαός μας αισθάνεται ότι έχει δικαστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματά του.

Eίμαι βέβαιος ότι είστε άξιοι δικαστές και δεν θα κάνετε τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που το καθήκον σας επιτάσσει: την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, την προστασία των αδυνάμων και γενικά τη μάχη για να βγούμε από αυτή την κρίση με δίκαιες αποφάσεις.

Πριν από λίγο είδα τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και συζητήσαμε για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας. Nομίζω ότι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας πράττουν κατά συνείδηση. Nομίζω ότι και εσείς ό,τι πράξετε, θα το πράξετε προς όφελος του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ».

Kαι βγήκε μαζί τους στην αναμνηστική φωτογραφία, ο Hπειρώτης δικηγόρος πολιτικός που έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας για δύο θητείες.

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Kάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στο Bερολίνο την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, κατόπιν προσκλήσεως που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck, προκειμένου να παραστεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου σε επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 ετών από τη θέσπιση του προγράμματος υποτροφιών Bellevue. Tο πρόγραμμα αφορά τη μετεκπαίδευση και ανταλλαγή νέων ηλικιακά στελεχών από υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης ανάμεσα στις δέκα ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν. Mετά την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Eλληνικής Δημοκρατίας».

TΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή