Η μεγάλη ήττα των συνετών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο απλός καθημερινός άνθρωπος συνειδητοποιεί το αδιανόητο. Επιβαρύνεται ο συνετός, ο φρόνιμος. Αυτός που έκανε συντηρητικές κινήσεις και προσπαθούσε να είναι νόμιμος. Ο αθώος! Αυτή είναι βάση του μεγάλου θυμού που δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί…

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χρηματιστηριακή κρίση είχε επίσης πολλά θύματα που έχασαν την αποταμίευσή τους ή και κέρδη της προηγούμενης περιόδου, αλλά όλοι αυτοί ρίσκαραν χρήματα (δικά τους ή δανεικά) για να κερδίσουν περισσότερα. Γι’ αυτό κατηγορήθηκαν, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, για απληστία και έλλειψη πρόνοιας.

Σήμερα, η κρίση πλήττει τους συνετούς. Επληξε κατ’ αρχάς όσους αγόραζαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, μια επένδυση σταθερής απόδοσης που θεωρητικά δεν είχε ρίσκο. Στη συνέχεια επλήγησαν οι ακόμα πιο συντηρητικοί επενδυτές που είχαν καταθέσεις στις τράπεζες, που είδαν να αυξάνεται ο φόρος στον μειούμενο τόκο που εισπράττουν. Μαζί με αυτούς έχασαν και όσοι είχαν την πρόνοια να επενδύουν σε συντηρητικά αμοιβαία κεφάλαια που επένδυαν σε ομόλογα ή καταθέσεις.

Επίσης συνετοί επενδυτές θεωρούνταν πάντα όσοι επένδυαν σε ακίνητα. Αυτοί έχουν υποστεί πολλές ήττες. Η αξία των ακινήτων (που ήταν υποτίθεται σίγουρη και ανοδική…) μειώθηκε, φθάσαμε σε σημείο που δεν μπορούσαν να γίνουν αγοραπωλησίες επειδή δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι, αλλά και όσοι υπήρχαν έπρεπε να επιβαρυνθούν υπερβολικά σε σχέση με την αξία που αγόραζαν. Επιπλέον, κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για ενοίκια που δεν είχαν εισπράξει. Ακολούθησε ο αυθαίρετος φόρος στους ηλεκτροδοτούμενους χώρους και στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ, οι περιπέτειες του οποίου θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το πλήγμα ήταν μεγάλο και το υπέστησαν οι συνετοί, καθημερινοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα ακραίο και προκλητικό, αλλά τιμωρήθηκαν. Και είναι πολύ πιθανό οι ίδιοι άνθρωποι να έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματός τους είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ δεν αποκλείεται να είναι άνεργοι χωρίς καθόλου εισόδημα. Τιμωρούνται χωρίς να έχουν κάνει κάτι παράνομο ή ανήθικο ή κάποια παρατυπία.

Ταυτόχρονα, μια άλλη υπουργική απόφαση διευκολύνει κάποιους. Οσους είχαν αυθαίρετα και τα νομιμοποίησαν πληρώνοντας πρόστιμο. Θα έχουν τη δυνατότητα το 50% του προστίμου να μην το πληρώσουν στο Δημόσιο αλλά για την ανακαίνιση του αυθαιρέτου. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτιρίων με αυθαιρεσίες, που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003!

Ολοι όσοι είχαν αυθαίρετο (που δεν έπρεπε) πριν από το 2003 και το νομιμοποίησαν μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν μέρος του προστίμου για να το βελτιώσουν. Αυτοί που είχαν την ανοησία να εξοφλήσουν το πρόστιμο δεν έχουν την ευκαιρία αυτή και θα πληρώσουν επιπλέον για την όποια ανακαίνιση. Με την ίδια λογική θα έπρεπε και όποιος πληρώνει πρόστιμο στο ΙΚΑ να το συμψηφίζει με νέες προσλήψεις. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να καταργηθούν τα πρόστιμα, αφού δεν ισχύουν για όλους.

Η κρίση έχει προφανώς αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς, αλλά όταν πλήττονται αποκλειστικά οι αθώοι, ενεργοποιούνται δυνάμεις ανεξέλεγκτες. Ο θυμός φωλιάζει στις καρδιές και στις σκέψεις και αποκτά διαστάσεις σωτηρίας που συχνά οδηγούν σε μεγαλύτερα δράματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή