49 χρόνια πρίν στην «Κ» 21.ΙV.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 21.ΙV.1965

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεσσαλονίκη, 20.- Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου […] ωμίλησε την εσπέραν ενώπιον ογκώδους συγκεντρώσεως, εις την πλατείαν Αριστοτέλους, με ακροατάς οπαδούς της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΔΑ. [Είπεν ο κ. Παπανδρέου]: « […] Οι βασιλικοί σύμβουλοι υπεστήριξαν, ότι ήτο οικειοθελής η παραίτησίς μου. Ψεύδος. Αρκεί η ανάγνωσις των βασιλικών επιστολών, διά ν’ αποδειχθή ο εξαναγκασμός εις παραίτησιν. Διότι δεν ήσαν επιστολαί. Ησαν προσωπικοί λίβελλοι. Και η απορία δεν είναι διατί παρητήθην την 15ην Ιουλίου. Η απορία είναι διατί δεν επέστρεψα την πρώτην επιστολήν, ως απαράδεκτον και δεν παρητήθην αμέσως. Αποδεικνύει αυτή η ανοχή πόσον μεγάλη ήτο η επιθυμία μου προς αποφυγήν της ανωμαλίας, η οποία θα επηκολούθει. […].»

ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΙΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΑΜ: « […] Και όμως -συνέχισεν ο κ. Παπανδρέου- ο Βασιλεύς αναθέτει την εντολήν εις τον κ. Τσιριμώκον, ο οποίος και την αποδέχεται! Γενική έκπληξις ήτο το κοινόν αίσθημα και διά την ανάθεσιν και διά την αποδοχήν. […] Οταν ο κ. Τσιριμώκος είχε γίνει πρόεδρος της Βουλής, εις τα 1963, και εσχάτως υπουργός των Εσωτερικών, θύελλα είχεν εγερθή εναντίον του και εναντίον μου, και εκ μέρους των Ανακτόρων και εκ μέρους της ΕΡΕ, διά το τόλμημα. Και τώρα, απροόπτως, ηυνοείτο με την ανάθεσιν της εντολής προς σχηματισμόν Κυβερνήσεως!… Και ο κ. Τσιριμώκος εσχημάτισε Κυβέρνησιν. Και η ΕΡΕ τον εψήφισε […]. Η τετάρτη Αυγούστου έχει συναδελφωθή με την Αντίστασιν του ΕΑΜ!… […].»

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΑΙ: Ο τέως πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πιπινέλης, διά χθεσινών δηλώσεών του, απεκάλυψεν ότι ο επαναπατρισμός των κομμουνιστοσυμμοριτών προσέλαβε, κατά τους τελευταίους μήνας της διακυβερνήσεως της χώρας από τον κ. Γεώργιον Παπανδρέου, έκτασιν επικίνδυνον διά την ασφάλειαν της χώρας.

ΒΑΠΤΙΣΙΣ ΑΛΕΞΙΑΣ:  (Από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου».) Η βάπτισις της Διαδόχου Αλεξίας, φέρει εις τον νουν τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιον Κομνηνόν, του οποίου η νεοφώτιστος Πριγκίπισσα είναι το μόνον θήλυ εις τον κόσμον που επήρε το όνομα. […] Αλεξία, καθ’ όσον εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, δεν υπάρχει. Εν πάση περιπτώσει, ο Αλέξιος ήτο τόσον ένδοξος Αυτοκράτωρ, ώστε ήξιζε, μετά τόσους αιώνας, να τιμηθή το όνομά του από τον Ελληνικόν Βασιλικόν Οίκον. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή