49 χρόνια πρίν… 23.IX.1965

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΝΔΙΑ – ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Νέα Υόρκη, 22.- Αι εχθροπραξίαι μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας διεκόπησαν σήμερον επισήμως μετά την αποδοχήν εκ μέρους των δύο χωρών της αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας διά την τήρησιν ανακωχής και επανόδου των δυνάμεων των δύο αντιπάλων εις τας προ της ενάρξεως των πολεμικών επιχειρήσεων θέσεις των. Η συμφωνία ανηγγέλθη εις το Συμβούλιον Ασφαλείας, το Νέο Δελχί και το Παβαλπίντι. Κατά τηλεγραφήματα εκ Νέου Δελχί ο Ινδός πρωθυπουργός κ. Σάστρι ομιλήσας εις κοινήν συνεδρίασιν των δύο νομοθετικών σωμάτων ανήγγειλεν ότι διετάχθη η κατάπαυσις των εχθροπραξιών διά την 22αν ώραν Γκρήνουϊτς σήμερον, και ηυχαρίστησε τον πρωθυπουργόν της Σοβιετικής Ενώσεως κ. Κοσύγκιν διά την μεσολαβητικήν προσφοράν του. […] Παραλλήλως εις το Καράτσι ο πρόεδρος Αγιούμπ Χαν ανεκοίνωσε την κατάπαυσιν του πυρός διά την ιδίαν ώραν διά να καταδειχθή η φιλειρηνική διάθεσις του Πακιστάν κατόπιν των βεβαιώσεων ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη λύσεως διά το Κασμίρ. Εξέφρασεν ακολούθως τας ευχαριστίας του προς τας χώρας που υπεστήριξαν ηθικώς το Πακιστάν αρχής γενομένης από την Κίναν και την Ινδονησίαν. […] Ικανοποίησιν εξέφρασεν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζόνσον, ο οποίος επικοινωνήσας τηλεφωνικώς με τον κ. Αγιούμπ Χαν διεκήρυξεν, ότι υποστηρίζει πλήρως την εν προκειμένω προσπάθειαν του ΟΗΕ.

ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗΣ: Μόσχα, 22.- Επεδόθη σήμερον ενταύθα η ινδική απάντησις διά συνάντησιν των ηγετών Πακιστάν και Ινδίας επί ρωσικού εδάφους, δηλώνουσα «κατ’ αρχήν» αποδοχήν της προτάσεως.

ΚΙΝΑ – ΙΝΔΙΑ: Νέον Δελχί, 22.- Η Ινδία διεμαρτυρήθη σήμερον επισήμως προς την Κίναν διά την είσοδον 100 στρατιωτών χθες εντός του εδάφους της πολιτείας Ουτάρ Πράντες, οι οποίοι προέβησαν εις αναγνώρισιν επί τινας ώρας. […] Εις το Πεκίνον αι εφημερίδες εδημοσίευσαν λεπτομερείας και φωτογραφίας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων τας οποίας κατέστρεψαν ή εγκατέλειψαν νύκτωρ οι Ινδοί εις την μεθόριον του Σικκίμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή