49 χρόνια πρίν… 26.IX.1965

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΚΛΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΒΡΟΝ: Κατ’ απολύτως εξηκριβωμένας πληροφορίας, το δημιουργηθέν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ζήτημα, εξ αφορμής της κατασκευής υπό των Τούρκων φράγματος εις τον Εβρον, εσημείωσεν επικίνδυνον περιπλοκήν. Μετά την εγκατάστασιν [ελληνικού] στρατιωτικού τμήματος επί της νησίδος Πελεμένη, η οποία βάσει των συνθηκών της Λωζάννης αποτελεί αναπόσπαστον μέρος του ελληνικού εδάφους, η Κυβέρνησις της Αγκύρας ειδοποίησε τελεσιγραφικώς την ελληνικήν Κυβέρνησιν, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ότι εφ’ όσον η Ελλάς δεν ήθελε αποσύρει εντός τακτής προθεσμίας το στρατιωτικόν τμήμα της, θα αποστείλη και αυτή τμήμα στρατού, προς εγκατάστασιν επί της νησίδος. [Σημ. «Φ»: Η κατασκευή τουρκικού φράγματος συνέδεσε την τουρκική όχθη του Εβρου με την ελληνική νησίδα.] Εις την τελεσιγραφικήν ειδοποίησιν, η οποία επεδόθη χθες περί την 10ην πρωινήν, η τουρκική Κυβέρνησις δηλοί ότι ουδεμίαν ευθύνην θα φέρη δι’ οιανδήποτε ενδεχομένην επιδείνωσιν της καταστάσεως. Η ελληνική Κυβέρνησις απήντησεν ότι, βάσει των υφισταμένων συνθηκών και πρωτοκόλλων, η νησίς ανήκει εις την ελληνικήν επικράτειαν και ότι το στρατιωτικόν της τμήμα ευρίσκεται επί ελληνικού εδάφους. […] Το όλον θέμα συνεζητήθη κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν του Μικρού Υπουργικού Συμβουλίου.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ: Θεσσαλονίκη, 25.- Την πρωίαν σήμερον ομάς δέκα Τούρκων στρατιωτών ενεφανίσθη επί του κατασκευασθέντος υπό του τουρκικού στρατού φράγματος εις την νησίδα Πελεμένη, οι οποίοι, αφού εχαιρέτησαν δι’ ανυψώσεως της χειρός τους ευρισκομένους επί της νησίδος Ελληνας στρατιώτας, απεμακρύνθησαν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Από της πρωίας, κατόπιν διαταγής του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Ιωάννου Γεννηματά Ελληνες εργάται, υπό την προστασίαν στρατιωτικού τμήματος, εργάζονται διά την κατασκευήν μικρού φράγματος εις την περιοχήν Λαγυνών Εβρου.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΙΣ: Θεσσαλονίκη, 25.- Μετά την λήξιν της συμμαχικής ασκήσεως, ο Τούρκος αντιστράτηγος Πασίν ανεχώρησε διά Θεσσαλονίκην χωρίς να παρακαθήση εις το γεύμα εις το οποίον παρεκάθησαν ο Βασιλεύς, ο στρατηγός Λέμνιτσερ και οι λοιποί επίσημοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή