Παγκόσμιος πόλεμος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το λεφούσι φανατικών του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβε τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου 2014 και ήλεγχε πλέον μεγάλα τμήματα του βορείου και δυτικού Ιράκ λίγοι θα περίμεναν ότι σε λιγότερο από τέσσερις μήνες θα βρισκόμασταν σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Οπως η παγκόσμια οικονομία και τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν σπάσει όλα τα σύνορα και τα εμπόδια, αλλάζοντας ριζικά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων, κρατών και διεθνών οργανισμών, έτσι το «Ισλαμικό Κράτος» καταργεί τα σύνορα: έχει προσελκύσει στη Συρία και στο Ιράκ πάνω από 15.000 νέους

από 80 χώρες. Αυτό δεν απειλεί μόνο τη Μέση Ανατολή, καθώς μετέτρεψε την περιοχή σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας για όλο τον κόσμο.

Την περασμένη Τετάρτη, η διεθνής κοινότητα απάντησε· το Συμβούλιο Ασφαλείας ομοφώνως ενέκρινε απόφαση που προτρέπει τα μέλη του ΟΗΕ να «εμποδίζουν και να καταστέλλουν τη στρατολόγηση, την οργάνωση, τη μεταφορά ή τον εξοπλισμό ατόμων» που διασχίζουν σύνορα για να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις ή εκπαίδευση. «Αυτά που ειπώθηκαν εδώ σήμερα πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις – συγκεκριμένες πράξεις, εντός εθνών και μεταξύ εθνών, όχι τις επόμενες ημέρες αλλά και στα επόμενα χρόνια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προεδρεύοντας σε σπάνια συνεδρία των αρχηγών κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Επειδή εάν υπάρχει μια πρόκληση που στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, είναι αυτή: τρομοκράτες που διασχίζουν σύνορα και απειλούν με πράξεις ανείπωτης βίας». Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ υπογράμμισε τον κίνδυνο της στρατολόγησης εξτρεμιστών απ’ όλο τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας: «Είναι η μάχη της εποχής μας». Αυτή η μάχη επεκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, εμπλέκει θρησκείες, αφορά κάθε γενιά, κάθε κάτοικο του πλανήτη. Διεξάγεται με κάθε μέσο, από πλοία και αεροπλάνα που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έως χασαπομάχαιρα, βιντεοκάμερες και τουίτ. Αυτοί που προσχωρούν στους εξτρεμιστές δεν είναι προϊόντα μόνο της «καταστολής, της έλλειψης ευκαιριών, της απελπισίας που μπορεί να κάνει κάποιους πιο ανοιχτούς στην έλξη του εξτρεμισμού και της βίας», όπως είπε ο Ομπάμα.

Γύρω στους 1.000 μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» προέρχονται από τη Γαλλία, με άλλους 500 από τη Βρετανία και τουλάχιστον 250 από το Βέλγιο και την Αυστραλία, καθώς και περίπου 100 από τις ΗΠΑ. Αυτοί δεν είναι τα προϊόντα της καταπίεσης δικτατοριών, αλλά νέοι που αισθάνονται αποξενωμένοι από τον πολιτισμό της χώρας στην οποία διαμένουν και βλέπουν ευκαιρία για δράση και εκδίκηση μέσω της ένταξης σε μια ομάδα, που όχι μόνο κορδώνεται ότι κατέχει την αλήθεια, που είναι ακλόνητη έως τον ιερό σκοπό της και έτσι αψηφά τις αρχές του πολιτισμού, αλλά βρίσκεται και σε θριαμβευτικό παραλήρημα. Είναι σημαντική η εκστρατεία αυστηρότερου ελέγχου των συνόρων, αλλά αυτό από μόνο του μπορεί και να αποτύχει και να υπονομεύσει τις ελευθερίες όλων μας, είτε ζούμε σε ελεύθερες χώρες είτε μαχόμαστε για την ελευθερία. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η αποφασιστική στρατιωτική δράση που θα διαλύσει το «Ισλαμικό Κράτος», επειδή μόνο όταν αφαιρεθούν οι μάσκες των δολοφόνων θα διαλυθεί και η επικίνδυνη γοητεία που ασκούν σε άτομα και ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή