49 χρόνια πρίν στην «Κ» 28.ΙX.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 28.ΙX.1965

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ MAULNIER: (Από ανάλυσιν δημοσιευμένην μάλλον εις την Le Figaro – «Τι σκέπτεται ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος;». Υπό του κ. Τιερρύ Μωνιέ [Thierry Maulnier].) Παρίσιοι, Σεπτέμβριος.- «Πολύπλοκα στοιχεία συνθέτουν και τροφοδοτούν την ελληνικήν κρίσιν: τα προνόμια της κοινοβουλευτικής εξουσίας είναι αντιμέτωπα εκείνων του Στέμματος, η Δεξιά είναι αντιμέτωπος της Αριστεράς και ο στρατός, αποφασιστικώς υπέρ της μοναρχίας και των δυτικών συμμαχιών, είναι αντιμέτωπος των εργατικών σωματείων, τα οποία προσανατολίζονται, κατά το μάλλον ή ήττον, προς μίαν δημοκρατίαν “λαϊκού μετώπου”, προς τον αντιαμερικανισμόν και την ουδετερότητα. […] ο Βασιλεύς έκρινε, εις μίαν δεδομένην στιγμήν, ότι ήτο αναγκαίον να επέμβη εις μίαν πολιτικήν εξέλιξιν, που έτεινε να θέση εν κινδύνω τους καρπούς της νίκης επί της κομμουνιστικής ανταρσίας των ετών 1945-1948 (sic), ν’ αποχωρήση την Ελλάδα των δυτικών συμμάχων της και να την παρασύρει προς λαϊκάς δημοκρατίας. Οσον διά τον κ. Παπανδρέου, εφάνη ως μαθητευόμενος μάγος, παρασυρθείς από τας δυνάμεις επί των οποίων ήτο αναγκασμένος να στηριχθή διά να πλήξη το καθεστώς. […] Εξέλεξεν ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος τον ορθόν δρόμον; Δεν εναπόκειται εις εμέ ν’ απαντήσω. Εκείνο όμως το οποίον πολυάριθμοι Ελληνες διαπιστώνουν μετ’ εκπλήξεως είναι ότι επέδειξε δύναμιν χαρακτήρος […] αφού και τους κινδύνους με σθένος.»

[Σημ. «Φ»: Ο ακαδημαϊκός Τιερρύ Μωνιέ –αναμφισβητήτως φιλέλλην– βρισκόταν πάντα στις παρυφές της γαλλικής άκρας Δεξιάς. Eξαιρετικά καλλιεργημένος, με φασίζουσες απόψεις κατά τον Μεσοπόλεμο και «επίτιμος» παράγων της Νέας Δεξιάς κατά την δεκαετία ’70-’80. Κατηγορήθηκε ορθώς –από το Greek Report που εξέδιδε ο Τάκης Λαμπρίας στο Λονδίνο– για την υποστήριξή του στη δικτατορία της 21ης Απριλίου και για τις σχέσεις του με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, στον οποίο, ωστόσο, είχε στείλει επιστολή με την οποία ζητούσε να μην εκτελεσθεί ο Αλέκος Παναγούλης. Η λάθος πληροφόρησή του στην ανωτέρω ανάλυση του 1965 ήταν η εκτίμηση πως «ο στρατός είναι αποφασιστικώς υπέρ της μοναρχίας»…]

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Την 10.30 πρωινήν της Κυριακής (26 Σεπτεμβρίου 1965) ετελέσθησαν τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή