49 χρόνια πρίν… 26.IX.1965

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: (Από πρωτοσέλιδον σχόλιον της «Κ» υπό τον τίτλον «Οι “Λαμπράκηδες”».) «Ο πρόεδρος της «Νεολαίας Λαμπράκη» υπέβαλε μήνυσιν εναντίον ένδεκα εφημερίδων της παρ’ αυτού χαρακτηριζομένης «Δεξιάς» διά συκοφαντικήν δυσφήμησιν της οργανώσεώς του. Αιτιολογικόν της μηνύσεως είναι ότι αι εφημερίδες, διά της δημοσιεύσεως ανακριβών ειδήσεων, επιχειρούν να εμφανίσουν την οργάνωσιν «Λαμπράκη» ως επικίνδυνον και να επιτύχουν ούτω την διάλυσίν της. Η ενέργεια του κ. Θεοδωράκη είναι ευχάριστος. Πρώτον, διότι παρέχεται η ευκαιρία αποδείξεως επί Δικαστηρίω της αληθείας της σχετικής ειδησεογραφίας. Δεύτερον, διότι η απόφασις του Δικαστηρίου θα αποτελέση μοιραίως πρόκριμα διά την περαιτέρω κίνησιν του μέχρι τούδε αργούντος και υπνώττοντος κράτους, έναντι του επικινδύνου αυτού οργανισμού. Τρίτον, διότι περιέχει ομολογίαν η μήνυσις, η οποία προδικάζει την τύχην της κομμουνιστικής οργανώσεως. Αποδεικνυομένου του επικινδύνου της δραστηριότητός της, διαλύεται υπό του κράτους βάσει των κειμένων νόμων […] οι οποίοι σαφώς θέτουν τον κομμουνισμόν εκτός νόμου και, όταν ο πρόεδρος των «Λαμπράκηδων» έχη ομολογήσει δημοσία ότι είναι κομμουνιστής, δεν νομίζομεν ότι ημπορεί να υπάρξη δικαστής ο οποίος να μη δέχεται ότι οργάνωσις εκλέξασα και διατηρούσα εν επιγνώσει της πρόεδρον κομμουνιστήν δεν είναι κομμουνιστική.»

ΑΛΗΤΕΥΟΝΤΑ ΝΗΠΙΑ:  (Από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου».) «Τέλος πάντων δεν θα κατορθώση η Αστυνομία ν’ απαλλάξη το κέντρον της πόλεως, την υπόγειον και επίγειον πλατείαν Ομονοίας από τα αλητεύοντα νήπια, τα οποία παρέχουν οικτρόν θέαμα εις τους διαβάτας; Εκεί που περιφέρονται δυσφημούν την Ελλάδα εις όλον τον κόσμον με την φοβεράν αντίθεσίν των προς το περιβάλλον. Εις το κάτω-κάτω της γραφής, τα θλιβερά αυτά πλάσματα δεν είναι μαχητική νεολαία Λαμπράκηδων και ευγενών νέων διά να την κατηγορήσουν ότι καταπνίγει τας δημοκρατικάς ελευθερίας. Γυφτόπαιδα είναι, τα οποία πρέπει ν’ αφαιρεθούν από τους αναξίους γονείς των και να εγκλεισθούν εις ορφανοτροφεία με άλλο όνομα, διά να τους ξεχάσουν. […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή