Ημέρα μνήμης και Γιορτή της Κληρονομιάς – Η νίκη της Ευνίκης – Eunice Kennedy Shriver είναι η κληρονομιά της που εορτάζεται από τα Special Olympics σήμερα, και στην Ελλάδα

Ημέρα μνήμης και Γιορτή της Κληρονομιάς – Η νίκη της Ευνίκης – Eunice Kennedy Shriver είναι η κληρονομιά της που εορτάζεται από τα Special Olympics σήμερα, και στην Ελλάδα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη η σημερινή ημέρα, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, στην Eunice Kennedy – Shriver, την ιδρύτρια του κινήματος Special Olympics, που μετέφερε το πνεύμα και τα ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητος στον αγώνα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες των παιδιών με νοητική υστέρηση, όπως ήταν η μεγαλύτερη αδελφή της Rosemary Kennedy που όλη η οικογένεια υπεραγαπούσε και φρόντισε στο μακρύ διάστημα της ζωής της. Εναυσμα για να δώσει κίνητρο χαράς και μια υγιεινή ζωή κοντά στον αθλητισμό ήταν αυτή ακριβώς η αγάπη για τη μεγαλύτερη αδελφή που είχε η Eunice – το όνομά της στα ελληνικά ήταν Ευνίκη, όνομα και πράγμα, η νίκη της Ευνίκης ήταν η δημιουργία των Special Olympics που έγινε θεσμός με παγκόσμια απήχηση. Η Eunice, πέμπτο παιδί από τα έντεκα του Τζόζεφ Kennedy και της Rose Fidgerald τελείωσε το Standford με πτυχίο Κοινωνιολογίας, εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός για εργαζόμενες γυναίκες, στο Παρίσι σε οργανισμούς που στήριζαν οικογένειες παιδιών με ειδικές ανάγκες, βοήθησε, πίσω στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο αδελφό της Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι να εκλεγεί το 1960 Πρόεδρος των ΗΠΑ και το 1962 ίδρυσε, στη φάρμα της στη Maryland, το Camp Shriver, με την υποστήριξη του συζύγου της Σάρτζεντ Σράιβερ που οδήγησε σε ραγδαία εξέλιξη των στόχων για παιδιά με νοητική υστέρηση, κοντά στον αθλητισμό και στην απαρχή των Special Olympics. Είναι η Eunice η μόνη γυναίκα που η μορφή της μπήκε σε νόμισμα – στο αναμνηστικό ασημένιο δολάριο των Special Olympics του 1995.

Η Eunice, λεπτή, ξανθή, αθλητική, αεικίνητη είχε έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα με τον σύζυγό της και η στήλη είχε δημοσιογραφική γνωριμία στην Αφή της Φλόγας στην Πνύκα. Η Eunice που παρέδωσε την προεδρία των International Special Olympics στον τρίτο γιο της, Dr. Timothy Shriver, πέθανε τον Αύγουστο 2009 σε ηλικία 88 ετών. Το έργο που οραματίστηκε, δημιούργησε και συνεχίζεται διεθνώς αποτελεί τη δική της κληρονομιά, κι αυτή γιορτάζουν σήμερα, ώρα 10.30-13.00, τα Special Olympics Ελλάς και η πρόεδρος κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου στο πάρκο που φέρει το όνομα «Special Olympics Ευνίκη», Κηφισίας 219 και Παρνασσού, στο Μαρούσι. Είναι η ελληνική συμμετοχή στην «5η Παγκόσμια Ημέρα Eunice Kennedy Shriver», γνωστή ως «EKS DAY». Η «ΕΥΝΙΚΗ» αφιέρωσε τη ζωή της στην ενθάρρυνση των ατόμων με διανοητική αναπηρία, με την πεποίθηση ότι ο καθένας, ανεξάρτητα από τις ικανότητές του, μπορεί να πρεσβεύει την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο.

Το παράδειγμά της και την πίστη της ενσαρκώνουν οι αθλητές των Special Olympics για τους οποίους –όπως δήλωσε η πρόεδρος Special Olympics Ελλάς κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου– είμαστε ευγνώμονες, όπως και στα μέλη της οικογένειάς τους, σε κάθε εθελοντή ή επικεφαλής προγράμματος και προπονητή. Ο καθένας και όλοι μαζί συνεχίζουν την κληρονομιά που τους άφησε η ιδρύτρια Eunice Kennedy – Shriver εδραιώνοντας την επανάσταση της αξιοπρέπειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή