Εκδήλωση οφειλόμενης τιμής στη Matti Egon-Ξυλά δημιουργό – ιδρύτρια, πρόεδρο επί 16 έτη της ελληνικής αρχαιολογικής επιτροπής Μεγ. Βρετανίας… Από το 1986 47 ομιλητές, 47 υπότροφοι προβάλλουν το ελληνικό έργο στην Αρχαιολογία

Εκδήλωση οφειλόμενης τιμής στη Matti Egon-Ξυλά δημιουργό – ιδρύτρια, πρόεδρο επί 16 έτη της ελληνικής αρχαιολογικής επιτροπής Μεγ. Βρετανίας… Από το 1986 47 ομιλητές, 47 υπότροφοι προβάλλουν το ελληνικό έργο στην Αρχαιολογία

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυρωμένο σούρουπο στην καρδιά της Αθήνας, στους ολόφωτους κήπους της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Κοσμοσυρροή έξω και μέσα στην οδό Σουηδίας, ανθοδέσμες παντού έδιναν τον τόνο της ξεχωριστής εκδήλωσης προς τιμήν της κ. Matti Egon – Ξυλά από τη Χίο, ιδρύτριας και επίτιμου προέδρου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μεγάλης Βρετανίας. Η πρόσκληση από την πρόεδρο της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μ.Β. Δρος Ζέττας Θεοδωροπούλου – Πολυχρονιάδη, με ευγενική συνεργασία της καθηγήτριας Catherine Morgan, διευθύντριας της Βρετανικής Σχολής, είχε αποδέκτες στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία, τους υποτρόφους της Επιτροπής, τους πρέσβεις ξένων χωρών αλλά και Ελληνες διπλωμάτες από την ελληνική πρεσβεία μας στο Λονδίνο, μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και αρχαιολογικής κοινότητας, διευθυντές μουσείων και εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Στην είσοδο του κήπου υπότροφοι, με πτυχία και διδακτορικά πλέον, έδιναν το καλαίσθητο αναμνηστικό φυλλάδιο με λεπτομερή περιγραφή της δράσης, των εκδηλώσεων και τα ονόματα των 47 διαπρεπών ομιλητών στο Λονδίνο, και των 47 υποτρόφων αρχής γενομένης από την ίδρυση της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μ. Βρετανίας το 1986 από την τιμωμένη κ. Matti Egon, πρώτη πρόεδρο της  επιτροπής και επί 16 χρόνια, που εξακολουθεί να είναι μέλος του Δ.Σ. της επιτροπής, και κατευθυντήρια γραμμή και χορηγός των εκδηλώσεών της.

Παραμυθένιο το όλο σκηνικό με τα δροσερά κλαδιά των δένδρων να κυκλώνουν το βήμα των ομιλητών και σε ημικύκλιο, αμφιθεατρικά, τοποθετημένα τα καθίσματα των καλεσμένων, με πολλούς νέους ορθίους σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Μέσα σ’ αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η αγάπη του κόσμου και η αναγνώριση της προσφοράς και του όλου έργου της τιμωμένης Matti Egon, και του συζύγου της διεθνούς ζωγράφου κ. Nicholas Egon, ιδρυτού και λειτουργού της ετήσιας διάλεξης «Runciman Lecture» στο Kings College σε ισόβια βάση, η διευθύντρια καθηγήτρια Catherine Morgan καλωσόρισε από του βήματος την επώνυμη συγκέντρωση στον κήπο της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής και αναφέρθηκε με θέρμη στην προσφορά και τη συμβολή της κ. Matti Egon στη σύσφιγξη των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδος.

Πρώτος ομιλητής ο Δρ Βασίλειος Πετράκος, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», της οποίας εταίρος είναι από το 1985 και η κ. Egon, η οποία ίδρυσε το 1986 την Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή Ηνωμένου Βασιλείου στην 150ή επέτειο της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας». Μίλησε ο Δρ Πετράκος για την προσωπικότητα και τη φωτισμένη προσφορά, τις αγαθοεργίες και τη συμβολή της κ. Egon στο έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας ως εταίρος της. Αλλά και για τη δημιουργία από την ίδια της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μ. Βρετανίας που, όπως είπε ο Δρ Πετράκος, «δεν υπάρχει αλλού παρά μόνο στο Λονδίνο μία τέτοια επιτροπή που να συμβάλλει στη βελτίωση των πνευματικών και επιστημονικών πραγμάτων της Ελλάδος». Αναφέρθηκε στο ότι η Matti εκπροσωπεί «μια άλλη γενιά Ελλήνων του εξωτερικού, κυρίως Χιωτών, που έχει εκλείψει» και με το δικό της φωτισμένο τρόπο συνεχίζει το έργο των γονέων της – του Μιχαήλ Μάρκου Ξυλά, πρωτοπόρου στα θέματα Ναυτικού Δικαίου και της μητέρας της Σταματίας Ξυλά, μέλους της Αρχαιολογικής Εταιρείας και συμφοιτήτριας του Ν. Πλάτωνος στον Μεσοπόλεμο – στους οποίους οφείλεται το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στα Καρδάμυλα της Χίου. Η ίδια η Μatti έχει αναλάβει τη συντήρηση των σπάνιων βιβλίων, δώρο του Μ. Ναπολέοντος στον Κοραή, που βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη της Χίου, καθώς και την έκδοση των «Ατάκτων» του Κοραή. Στη μνήμη του πατέρα της χορήγησε υποτροφίες σε νέους φιλοπρόοδους αρχαιολόγους και σε φοιτητές Ναυτικών Σπουδών. Για όλη την προσφορά της αυτή το ελληνικό κράτος την παρασημοφόρησε με τον Χρυσό Σταυρό της Ευποιίας. Εκλεισε δε ο Δρ Πετράκος, καταχειροκροτούμενος, την ομιλία του με τη ρήση του Κοραή «Εις τους φρονίμους οι υπέρογκοι έπαινοι δεν είναι βέβαια αρεστοί».

Εμπνευσμένη ομιλήτρια και η Δρ Ζέττα Θεοδωροπούλου – Πολυχρονιάδη, πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μ. Βρετανίας ευχαρίστησε το επώνυμο κοινό – στην πρώτη γραμμή, δίπλα στη κ. Matti Egon ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Θεοδώρητος, καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών, που συνέρρευσε στην πρώτη αυτή εκδήλωση στην Αθήνα της επιτροπής «προς τιμήν της μεγάλης κυρίας του πολιτισμού», όπως είπε, χαρακτηριστικά. «Χάρις στην ακατάβλητη θέλησή της και στη χαρισματική της προσωπικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε την επιτροπή θεσμό και πόλο έλξης με επιφανείς Ελληνες αρχαιολόγους  στις διαλέξεις, δύο τον χρόνο, να προβάλλουν τις ελληνικές ανασκαφές στην Αγγλία και σε ευρύ κοινό φοιτητών και ανθρώπων με πνευματικά ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στον θεσμό των υποτροφιών που ξεκίνησε με 1 υποτροφία, χορηγία της Matti Egon το 1993 και έφθασε τον αριθμό των 47 υποτρόφων, με πόρους της επιτροπής και με χορηγίες Ι. Φ. Κωστοπούλου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στη μνήμη Ντίνου Λεβέντη, Γιάννη Ν. Χατζηπατέρα στη μνήμη του γονέων του Νικολάου και Ειρήνης Χατζηπατέρα. Μίλησε δε και για τηνλαμπρή πορεία σπουδών των υποτρόφων σε ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πανεπιστήμια στις Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ. «Στόχος της Επιτροπής» είπε η Δρ Ζέττα Θεοδωροπούλου «είναι να διοργανώνεται μια εκδήλωση στην Αθήνα και το 2016 να εορτάσουμε στην Αθήνα τα 30 χρόνια της επιτροπής». Τέλος, οι υπότροφοι, εις αναγνώριση της προσφοράς της κ. Egon, της αφιερώνουν έναν τιμητικό τόμο με επιστημονικές μελέτες «ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης», οι δε περιλήψεις έως ότου ετοιμασθεί  παραδόθηκαν από την πρόεδρο στη συγκινημένη επίτιμο πρόεδρο, μέλος Δ.Σ. της επιτροπής Matti Egon, τη δημιουργό και εμψυχωτή της αποστολής της, με προβολή του αρχαιολογικού έργου της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Η στήλη που έχει καλύψει πολλές εκδηλώσεις στο Λονδίνο της Matti Egon – Ξυλά και του συζύγου της Nicholas Egon, με διεθνή αναγνώριση για το ζωγραφικό του έργο, γνωρίζει όχι μόνον το μέγεθος της συνεχούς προσφοράς τους αλλά και την ευγένεια και το επίπεδο κάθε εκδηλώσεως, που απορρέει από το ήθος και τη σεμνότητα των αληθινών δημιουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή