Ο εορτασμός της 443ης Επετείου Ναυμαχίας Ναυπάκτου και Ημερίδα «στον απόηχο της Ναυμαχίας», από 5-12 Οκτωβρίου 2014, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού

Ο εορτασμός της 443ης Επετείου Ναυμαχίας Ναυπάκτου και Ημερίδα «στον απόηχο της Ναυμαχίας», από 5-12 Οκτωβρίου 2014, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφετηρία το βίωμα της ιστορίας μέσα από τη συλλογική μνήμη ο Δήμος Ναυπακτίας διοργανώνει από αύριο Κυριακή ώς την άλλη Κυριακή 12 Οκτωβρίου μια σειρά από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική η ημερίδα «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» που διοργανώνεται την Τετάρτη 8/10 στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, με ομιλητές τους: καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γ. Κοντογιώργη «Από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μέλλον της Ευρώπης», Σ. Μάνιου, φιλόλογο «Κανονιοβολισμοί  και κωδωνοκρουσίες»: Πολιτιστικές αντηχήσεις της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου μέσα από τις τέχνες. Ν. Μοσχονά, ιστορικό, ομότ. διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών ΕΙΕ, πρόεδρο Κέντρου Μελετών Ιονίου – «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στη θρησκευτική και κοσμική ζωγραφική» και Β. Βενέτη, Δρα ιστορικό – ερευνητή – «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου και οι προεκτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι προοπτικές της Τουρκίας». Αλλά ας δούμε το πρόγραμμα από την αρχή: Κυριακή, ώρα 20.00 συναυλία με την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα. Δευτέρα, 6/10, Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, εγκαίνια έκθεσης Γλυπτικής του εικαστικού Θόδωρου Παπαγιάννη, διάρκεια έκθεσης 5 Οκτωβρίου ώς 2 Νοεμβρίου. Τρίτη 7/10 προβολή της ταινίας «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή, με την ευκαιρία της επετείου των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα, ελεύθερη η είσοδος.

Μετά την «Ημερίδα» και τις ομιλίες της Τετάρτης 8/10, Πέμπτη 9/10, Πύργος Μπότσαρη, ώρα 18.00 περιήγηση στο Μουσείο της Ναυμαχίας, επίσκεψη σε πολεμικό πλοίο του ΓΕΝαυτικού. Παρασκευή 10/10, 20.30 Ενετικό Λιμάνι. Συναυλία κλασικής μουσικής με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ με έργα Μπετόβεν, Μασενέ, Μότσαρτ, Βέρντι. Σολίστ Γιάννης Χριστόπουλος, διευθυντής ορχήστρας ο Νίκος Αθηναίος. Σάββατο 11 Οκτωβρίου, ώρα 16.00, Παραλία Ψανής, 6ο Τουρνουά Σκάκι Blitz Lepanto. Αθλητικός Σκακιστικός Ομιλος Ναυπάκτου Ασον «Επαχτος». Ωρα 8.30 στο λιμάνι: Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, πρωτότυπη και διαφορετική εφέτος η Ναυμαχία, που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571 μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών, αποτελεί δε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώιμης νεότερης ιστορίας. Θα ζωντανέψει φέτος και μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Θερβάντες. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της ωραίας Ναυπάκτου. Και όπως έγραψε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες «ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί ή που θα δούνε οι μελλούμενοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή