Οι ελληνικές αρετές και η λίστα της UNESCO

Οι ελληνικές αρετές και η λίστα της UNESCO

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολύ θετική είδηση της υποβολής φακέλου υποψηφιότητας για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνοδεύει η εύλογη απορία: γιατί η Ελλάδα έχει μόνο 17 μνημεία ή σύνολα στην παγκόσμια λίστα; Ο αριθμός την τοποθετεί σε μια μεσαία κλίμακα, αλλά, χωρίς διάθεση σύγκρισης με κριτήρια εθνικής πλειοδοσίας, υπάρχει και μία αντικειμενική κλίμακα. Η Ελλάδα έχει 17 μνημεία στη λίστα και η Ελβετία 11, η Βουλγαρία 8 και η Σλοβακία 7. Ενδεικτικά, η Ιταλία έχει 50 μνημεία και η Τουρκία 13.

Την απάντηση νομίζω τη δίνει η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τον φάκελο υποψηφιότητας των Φιλίππων: «Οι προδιαγραφές της UNESCO για την κατάρτιση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση του χώρου και την ολοκληρωμένη διαχείρισή του». Μια στενή συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση κατέληξε στην ολοκλήρωση του φακέλου και αυτό είναι αναμφισβήτητα μια επιτυχία. Η σύμπραξη και η συνέργεια (κεντρικής υπηρεσίας, αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα κ.λπ.) που απαιτεί η συγκρότηση ενός φακέλου υποψηφιότητας είναι αρετές στις οποίες οι Ελληνες, τώρα μόλις, και με μεγάλη δυσκολία, αντιλαμβανόμαστε (όσοι είμαστε σε θέση φυσικά) ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χτυπήσεις οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ ή πηγή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (γι’ αυτό και πολλές ευκαιρίες που παρείχε το ΕΣΠΑ έχουν χαθεί).

Το διεθνές περιβάλλον προϋποθέτει συμπράξεις και διασφάλιση μακρόπνοης βιωσιμότητας και ανάπτυξης οποιουδήποτε σχεδίου ή προγράμματος. Γι’ αυτό η παρουσία της Ελλάδας υπολείπεται διεθνώς των δυνατοτήτων της χώρας. Απουσιάζουν το πνεύμα συνεργασίας και η πρόταξη εθνικού σκοπού. Στη «μικρή» κατηγορία της UNESCO, που μόνο μικρή δεν είναι καθώς υποχρεώνει σε υψηλό επίπεδο συντήρησης και υπηρεσιών και συνδέεται με θεματικό τουρισμό και τα εκατομμύρια των aficonados σε όλον τον κόσμο, η Ελλάδα με μεγάλο κόπο έχει επιτύχει να έχει 17 μνημεία στη λίστα. Δεν είναι λίγα, αλλά δεδομένου του πλούτου της χώρας είναι «ελάχιστα». Αυτό που δείχνει την έλλειψη «δουλειάς» στα μετόπισθεν είναι ο αριθμός των μνημείων που έχει μια χώρα στον προθάλαμο για ετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας. Η Ελλάδα έχει μόνο 8, η Βουλγαρία 14, η Τουρκία 35 και η Ιταλία 40.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή