Ελευθέριος Βενιζέλος, ο εμπνευσμένος ηγέτης που μιλά μέσα από το έργο του… Για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» προγραμματίζει εορταστικές εκδηλώσεις ολοχρονίς

Ελευθέριος Βενιζέλος, ο εμπνευσμένος ηγέτης που μιλά μέσα από το έργο του… Για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» προγραμματίζει εορταστικές εκδηλώσεις ολοχρονίς

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στην Κρήτη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2000 και επί 15 χρόνια στοχεύει στο να κρατήσει την ιστορική μνήμη στο έργο του και να μεταφέρει στις σύγχρονες γενιές τα διδάγματά του.

Πρώτη σημαντική ημερομηνία του πολύπτυχου προγράμματος εορτασμού είναι η Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 όταν στην Αθήνα εγκαινιάζεται έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα τη ζωή και το έργο του, επικεντρωμένη στον επαναστάτη και τον διπλωμάτη Βενιζέλο. Διοργανώνεται από το ίδρυμα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στον εκθεσιακό χώρο του, Αμαλίας 14, όπου θα παρουσιασθεί το αυθεντικό ιστορικό υλικό, φωτίζοντας τη ζωή και το έργο του.

Στις 17 Οκτωβρίου, θα δοθεί Δείπνο για την ενίσχυση του επιστημονικού έργου του ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο ξενοδοχείο Civitel Olympic. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καντάτα για χορωδία και ορχήστρα «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά, Γεωργίου Στρατήγη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη και Μιλτιάδη Μαλακάση και μουσική Γιάννη Μεντζελόπουλου. Ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς θα μιλήσει «για το χορηγικό πνεύμα στη σύγχρονη εποχή». Εχει προσκληθεί να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Την πρόσκληση υπογράφει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης. Για το μουσικό μέρος της «Ωδής στον Ελευθέριο Βενιζέλο» πρέπει να σημειωθεί πως τη Χορωδία Χανίων διευθύνει ο Γιάννης Μεντζελόπουλος, τραγουδούν η σοπράνο Νίκη Χαζιράκη, Δέσποινα Δρακάκη και ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης. Στο πιάνο η Μαρία Κουτουλάκη, στη Κρητική Λύρα ο Δημήτρης Βακάκης.

Αφηγητής ο Μιχάλης Αεράκης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕ/ΘΕ/Κ. Αποτελεί συμπαραγωγή Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και Γιάννη Μεντζελόπουλου. Με την υποστήριξη του παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στις 18 Οκτωβρίου ο Δήμος Νέας Σμύρνης και η τοπική Ενωση Κρητών παρουσιάζουν στην Εστία Νέας Σμύρνης εκδήλωση με προβολή κινηματογραφικών στιγμιοτύπων από τη ζωή και το έργο του Βενιζέλου.

Στις 9 Ιανουαρίου Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με έργα που απηχούν Κρήτη και Βενιζέλο, των Σκαλκώτα, Μητρόπουλου, Καλομοίρη, Σαμάρα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Κουμενάκη και Σκλάβου, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα.

Τον Φεβρουάριο εκδήλωση στο πλαίσιο του Megaron Plus στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα τις στρατηγικές επιλογές του Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιλαμβάνει εισαγωγική ομιλία του Βρετανού διπλωμάτη και ακαδημαϊκού Sir Michael Llewellyn – Smith και Στρογγυλό τραπέζι με τους Θάνο Βερέμη, Ελένη Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, Νικόλαο Παπαδάκη και Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Στα Χανιά αρχές Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος «Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική», σε συνέκδοση του ιδρύματος με το Μουσείο Μπενάκη.

Τον Ιανουάριο 2015 θα μιλήσουν σε Στρογγυλό Τραπέζι για τις ιδεολογικές αντιλήψεις και την πολιτική φιλοσοφία του Βενιζέλου ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης κ.ά. με συντονίστρια τη Βίκυ Φλέσσα.

Eλευθέριος Bενιζέλος: Tο όραμά του πάντα επίκαιρο

Για το πολύπτυχο πρόγραμμα εκδηλώσεων του EIEM για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Kρητικού πολιτικού, ο κ. Nικόλαος Παπαδάκης έκανε στην «K» την παρακάτω δήλωση.

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οι λαοί αναζητούν πρότυπα δίκαιων, δημιουργικών και δημοκρατικών διακυβερνήσεων. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας εμπνευσμένος ηγέτης, που με ένα κράμα ιδεαλισμού και ρεαλισμού κατόρθωσε να αλλάξει τη μοίρα του λαού του.

Ο σύγχρονος Ελληνας γοητεύεται από το παράδειγμα του μεγάλου πολιτικού, ο οποίος σχεδίασε και πέτυχε μια αληθινή εθνική αναγέννηση· παρέλαβε μία χώρα φτωχή, ταπεινωμένη, φοβισμένη, όπως ήταν η Ελλάδα το 1910, και της ενέπνευσε το όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης. Μέσα σε μια δεκαετία η “Ελλάδα της Μελούνας” απέκτησε διεθνές κύρος και μεταβλήθηκε σε ισχυρό περιφερειακό παράγοντα και σεβαστό συνομιλητή των ισχυρών της Γης. Χάρη στις στρατηγικές του επιλογές και ένα μοναδικό διπλωματικό τάλαντο, μετά τη μεγάλη εθνική εξόρμηση του 1912-13 η Ελλάδα διπλασίασε τα εδάφη και τον πληθυσμό της. Και αργότερα, με τη συμμετοχή στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, με την πρωταγωνιστική παρουσία του στη διεθνή πολιτική σκηνή, πέτυχε το θρίαμβο των Σεβρών, δημιουργήθηκε η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Αλλά ακόμη και όταν με αποκλειστική ευθύνη των αντιπάλων του, που τον διαδέχθηκαν στην εξουσία, ο ελληνισμός οδηγήθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή, εκείνος στάθηκε όρθιος και πέτυχε στη Λωζάννη να περισώσει ό,τι μπορούσε να περισωθεί.

Στο εσωτερικό, έργο του υπήρξε η εμπέδωση του σύγχρονου κράτους δικαίου και των αρχών του φιλελεύθερου πολιτεύματος, καθώς και η ίδρυση κρατικών και κοινωνικών θεσμών που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Αναδείχθηκε σε φυσικό ηγέτη των προοδευτικών στρωμάτων του λαού. Ο σύγχρονος κοινοβουλευτισμός ουσιαστικά ξεκινά με τη ριζική ανανέωση που επέφερε ο Βενιζέλος.

Σκοπός του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” δεν είναι μόνο να τιμηθεί η μνήμη του, αλλά παράλληλα να μελετηθούν σε βάθος η ζωή, το έργο και η εποχή που σφράγισε με την παρουσία του. Επιπλέον, το Ιδρυμα επιδιώκει να φέρει πιο κοντά στις νεότερες γενιές τα οράματα, τα ιδανικά, τα επιτεύγματα και την ιστορική κληρονομιά του Κρητικού πολιτικού».

Στους προσεχείς μήνες το Eθνικό Iδρυμα Eρευνών και Mελετών «Eλευθέριος K. Bενιζέλος» ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης της οικίας του Eλευθερίου Bενιζέλου στη Xαλέπα Xανίων και η μετατροπή της σε σύγχρονο μουσείο. H «στέγη της ζωής» του Bενιζέλου θα ανοίξει τις πύλες της ως χώρος ιστορικής μνήμης του κορυφαίου Eλληνα πολιτικού σε Eλληνες και ξένους επισκέπτες και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή