ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κρίση στην Ευδαίμονα Αραβία

Με το βλέμμα του κόσμου στους Σουνίτες Γαζήδες του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Μεσοποταμία και το Λεβάντε, άλλες εξελίξεις περνούν απαρατήρητες στην περιοχή από τη διεθνή επικαιρότητα. Μεσούσης της αυξανόμενης έντασης της σύγκρουσης Σουνιτών και Σηιτών στην Μεσοποταμία με τους Σουνίτες να επιδιώκουν την μείωση της σηιτικής επιρροής στο Ιράκ και την Συρία, έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες η αντίστροφη διαδικασία στην Υεμένη, και συγκεκριμένα η προέλαση και κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους Σηίτες της φυλής Χούτι της Βόρειας Υεμένης. Η εν λόγω εξέλιξη είναι εφάμιλλη σε γεωπολιτική σημασία με την δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Μεσοποταμία.

Η σηιτική φύλη των Χούτι που πιστεύουν στους Πέντες Σηίτες Ιμάμηδες-Αποστόλους (Απογόνους του Προφήτη του Ισλάμ, Ζέιντι Πεντεϊμαμικοί) διαφοροποιούνται από την πλειονότητα των Σηϊτών Τζαφαρί (Δωδεκαϊμαμικών) που πιστεύουν στους Δώδεκα Ιμάμηδες-Αποστόλους και των Ισμαηλιτών Σηιτών (Επταιμαμικών) που πιστεύουν στους Επτά Ιμάμηδες-Αποστόλους. Οι Χούτι κατοικούν και ελέγχουν την βορειοδυτική Υεμένη και τα σύνορα με την Σ. Αραβία. Αποτελούν την κυριότερη δύναμη των Υεμενιτών Ζέιντι Σηιτών οι οποίοι στο σύνολό τους φθάνουν σχεδόν το μισό του πληθυσμού 23 εκατομμυρίων Υεμενιτών στην χώρα με το λοιπό μισό να είναι Σουνίτες Σάφα.

Με την Αραβική Άνοιξη οι Χούτι και οι φιλελεύθεροι Σουνίτες της Υεμένης εκδίωξαν τον φιλοδυτικό Πρόεδρο Αλ-Σάλεχ και αύξησαν την επιρροή τους, όπως την αυξημένη συμμετοχή τους στα κοινά και μεγαλύτερη αυτονομία στα βόρεια. Ωστόσο ο μετριοπαθής νέος πρόεδρος Χάντι δεν φαίνεται να ικανοποιεί την αυξανόμενη επιρροή των Χούτι στα πολιτικά πράγματα της Υεμένης. Η κακοδιαχείριση και η ελλιπής εκπροσώπηση στην εξουσία είναι μερικά από τα στοιχεία που προσάπτουν οι Χούτι στον Χάντι ο οποίος ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ των Χούτι στο Βορρά και της Αλ-Κάιντα στο Νότο.

Η εν εξελίξει κρίση στην Υεμένη με τον έλεγχο της Σαναά από τους Χούτι είναι πρωτοφανής εξέλιξη που ξεπερνά και τα γεγονότα του 2012 όταν η Σαουδική Αραβία πολέμησε τους Χούτι στα νότια σύνορά της. Η Σαουδική Αραβία και τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου στηρίζουν την εύθραυστη φιλοδυτική κυβέρνηση του Χάντι και, όπως φαίνεται, οι δυνάμεις πληροφοριών και ασφαλείας τους αιφνιδιάστηκαν σε ανάλογο βαθμό με τον αιφνιδιασμό των Σηιτών του Ιράκ από τους Σουνίτες Γαζήδες του Χαλιφάτου το καλοκαίρι. Είναι προφανές ότι το κίνημα των Χούτι δύναται να εξελιχθεί σε επανάσταση με απρόβλεπτες εξελίξεις για την σταθερότητα της αραβικής χερσονήσου. Συνεπώς έχουμε πλέον δύο ανοιχτά σουνιτο-σηιτικά μέτωπα: την σουνιτική πρέλαση στην Συρία-Ιράκ και την σηιτική προέλαση στην Υεμένη. Η γεωπολιτική αστάθεια διευρύνεται με καταστροφικές συνέπειες για όλους.