49 χρόνια πρίν… 10.X.1965

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΥΠΕΡ ΛΟΥΚΑΚΗ: Η Κυβέρνησις Στεφανοπούλου επροχώρησε χθες εις την αναδιοργάνωσιν της ανωτάτης ηγεσίας του στρατεύματος, διά της τοποθετήσεως του αντιστρατήγου Γρ. Σπαντιδάκη ως αρχηγού του ΓΕΣ και της αποστρατείας πέντε αντιστρατήγων. […] Η απομάκρυνσις του διοικητού της ΑΣΔΕΝ [Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκησις Εσωτερικού και Νήσων] αντιστρατήγου Χ. Λουκάκη προεκάλεσε την έντονον αντίδρασιν του υπουργού Συντονισμού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία τείνει να δημιουργήση ενδοκυβερνητικόν ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης είχεν υποστηρίξει και κατά το παρελθόν τον Κρήτα την καταγωγήν στρατηγόν Λουκάκην, όταν μετά τον δημιουργηθέντα θόρυβον και την ζωηροτάτην αντίδρασιν της ΕΡΕ -κατόπιν της δημοσιεύσεως της περιφήμου εκθέσεως της υπό την προεδρίαν του κ. Λουκάκη επιτροπής διά το αντικομμουνιστικόν σχέδιον «Περικλής»- οι κ.κ. Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου εζήτησαν από τον διοικητήν της ΑΣΔΕΝ να υποβάλη παραίτησιν. Το γεγονός επεσήμανεν ο κ. Μητσοτάκης και εις την προ 10ημέρου ομιλίαν του εις τα Χανιά, κατά την οποίαν έλαβε εκ νέου θέσιν υπέρ του κ. Λουκάκη. Παρά την αντίθετον, όμως, γνώμην του υπουργού Συντονισμού, το ΑΣΕΑ έκρινε χθες διά ψήφων 5 (Στ. Στεφανόπουλος, Γ. Αθανασιάδης-Νόβας, Στ. Κωστόπουλος, Φ. Ζαΐμης και Θ. Ρέντης) κατά μιας, ότι επεβάλλετο και η απομάκρυνσις του αντιστρατήγου Λουκάκη, ώστε η νέα ηγεσία να μη αποτελή στόχον επιθέσεων εξ οιασδήποτε παρατάξεως. Ο κ. Μητσοτάκης εμειοψήφισε και εζήτησεν όπως η διαφωνία του αναγραφή εις τα πρακτικά. […] Επίσης διεφώνησε και εις πλείστα σημεία των εισηγήσεων του υπουργού Εθνικής Αμύνης όσον αφορά τας προαγωγάς και τοποθετήσεις εις την ηγεσίαν του στρατεύματος.

ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΥΤΑ ΣΟΡΤΣ: Παρίσιοι, Οκτώβριος.- Αυστηρά ειδοποίησις του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού πληροφορεί τους επιθυμούντας να επισκεφθούν το Ανάκτορον των Βερσαλλιών ότι απαγορεύεται η είσοδος προσώπων (ασχέτως φύλου) φερόντων σορτς επάνω από τα γόνατα. [Σημ. «Φ»: Υπουργός Πολιτισμού τότε ήταν ο Αντρέ Μαλρώ.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή