Εκπαίδευση στη νομιμότητα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα Σάββατο του Σεπτεμβρίου σαν όλα τα άλλα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές: είχε ακόμα ζέστη αλλά όχι τόση για να σε στείλει στην περιπέτεια ανεύρεσης κοντινής παραλίας.

Η ημέρα εξελίχθηκε περίφημα: είχα δει φίλους, είχα επισκεφθεί αγαπημένους προορισμούς στο κέντρο, είχα περπατήσει αρκετά για να εκτιμήσω τις υποτιμημένες αρετές της Αθήνας. Ειδικά αν αποφασίσεις ότι Αθήνα είναι το τρίγωνο Πλάκα – Χίλτον – Κολωνάκι.

Δικαιωμένος από την επιλογή μου, επέστρεφα σπίτι ικανοποιημένος. Η χαρά μου δεν κράτησε πολύ. Στην αρχή της οδού Μιχαλακοπούλου διαδοχικά ροζ χαρτάκια ανέμιζαν νευρικά κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες διαδοχικά παρανόμως σταθμευμένων Ι.Χ.

Για όσους δεν ζουν στην Αθήνα, επιτρέψτε μου μια σύντομη παρένθεση: η οδός Μιχαλακοπούλου είναι βασική αρτηρία δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση στις παρυφές του κέντρου της πόλης εκτός Δακτυλίου. Παρ’ όλα αυτά, στα 11 χρόνια που ζω στην περιοχή πολλοί κάτοικοι αλλά και επισκέπτες παρκάρουμε παράνομα δίπλα στη νησίδα πρασίνου, ένα μικρό πάρκο πολύ σημαντικό για όλους μας. Η στάθμευση στο συγκεκριμένο σημείο δεν εμποδίζει κανέναν, δεν επηρεάζει τη χωρητικότητα του οδοστρώματος και δεν έχει αντικοινωνικό περιεχόμενο.

Επιπλέον, καθώς γειτνιάζει με μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως το Παγκράτι, η Τροχαία κάνει προφανώς τα στραβά μάτια. Με εξαίρεση εκείνο το Σάββατο, που ορισμένοι άτυχοι οδηγοί είχαμε τη φαεινή ιδέα να παρκάρουμε εκεί.

Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Τυπικά, η Τροχαία είχε δίκιο: το αυτοκίνητό μου ήταν παρκαρισμένο παράνομα, έστω κι αν λίγα μέτρα μετά, πάντα στην οδό Μιχαλακοπούλου, λειτουργεί σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Ομως, μέσα μου κάτι «κλωτσούσε». Αισθανόμουν ότι η Τροχαία Καισαριανής που είχε κόψει την κλήση με κορόιδευε. Για πολλά χρόνια δεν μας είχε ενοχλήσει ποτέ. Κι ένα Σάββατο απόγευμα, αρχές φθινοπώρου, με τη μισή Αθήνα ακόμα στις παραλίες, εμφανίζεται με σπουδή καταδρομέα και κόβει κλήσεις.

Εχει περάσει ένας μήνας από τότε και δεν παρατήρησα νέα επανεμφάνιση της Τροχαίας. Είναι ο ελληνικός τρόπος εκπαίδευσης της ελληνικής κοινωνίας στη νομιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή