49 χρόνια πρίν… 23.X.1965

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

VIOLETTE LEDUC:  (Από επιφυλλίδα του Γιώργου Πράτσικα με τίτλο «Μια γυναικεία εξομολόγησις» εξ αφορμής του βιβλίου της Λεντύκ «Η νόθος») «Μέσα στην παραγωγή των μυθιστορημάτων που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβρη του ’64, “Η Νόθος”, το τελευταίο έργο της Βιολέτ Λεντύκ, προκάλεσε πολύ θόρυβο, σχόλια και συζητήσεις. Οχι μόνο για τις κάποιες τολμηρές σκηνές του έργου, όσο για την ωμή, ειλικρινή και συχνά συγκινητική εξομολόγηση της συγγραφέως. […]. Ο κόσμος που περιγράφεται στη “Νόθο” είναι ένας κόσμος δίχως ελπίδα, δίχως Θεό, δοσμένος στην απόλαυση, την ηδονή και το χρήμα. Ενας κόσμος που προκαλεί την αποστροφή των υγιώς σκεπτομένων ανθρώπων. […] Από τον καιρό που παρουσιάστικαν, στον μυθιστορηματικόν ορίζοντα οι ήρωες και κυρίως οι ηρωίδες της Σαγκάν, της Σιμόνης Ντε Μπωβουάρ και της Βιολέτ Λεντύκ, το σύγχρονο γαλλικό μυθιστόρημα που γράφεται από γυναίκες συγγραφείς εναβρύνεται στην περιγραφή διεστραμμένων ερώτων και αηδούς σαρκικής απολαύσεως! Τα μυθιστορήματα αυτά, τα προερχόμενα από “ατομικά βιώματα”, με τις δήθεν διεκδικήσεις της γυναίκας, στον ερωτικό και κοινωνικό τομέα, θυμίζουν τα χειρότερα επιφυλλιδογραφήματα και τ’ αλησμόνητα μελό του Ζεβάκο, του Ξαβιέ Ντε Μοντεπέν και του Ντεκουρσέλ. Οι περισσότερες από τις σύγχρονες Γαλλίδες συγγραφείς μας παρουσιάζουν για ηρωίδες διεστραμμένες αστές. Ολες τους, αντί να καταλήξουν στο ψυχιατρείο, φτάνουν στο Σαιν Ζερμαίν Ντε Πρε όπου ανακαλύπτουν στα διάφορα μπιστρό τους πρόθυμους φίλους ή φίλες για τα πιο ακατονόμαστα ερωτικά συμπλέγματα! […] Με όλες τις επιφυλάξεις για τη “Νόθο”, υπάρχουν σελίδες εξαιρετικές σ’ αυτό το βιβλίο, σχετικά με την έξοδο του γαλλικού πληθυσμού, την εποχή της εισβολής των Γερμανών, στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο […].» (Στη φωτογραφία η Violette Leduc με ένα αντίτυπο του έργου της La Batarde Η νόθος ανά χείρας.)

ΓΚΙΚΑΣ – ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ – ΤΕΡΖΑΚΗΣ: Εξ αφορμής της εκθέσεως Α΄ Μπιεννάλε Γλυπτικής του λόφου Φιλοπάππου, θα γίνουν τρεις διαλέξεις εις το αμφιθέατρον του Πολυτεχνείου με ομιλητάς τους καθηγητάς κ.κ. Ν. Χατζηκυριάκον – Γκίκαν, Αγγελον Προκοπίου και τον λογοτέχνην κ. Αγγελον Τερζάκην. Εισήγησιν εις την σειράν των ομιλιών θα κάμη ο πρύτανις του Πολυτεχνείου κ. Δημήτριος Κορωναίος.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Χθες ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Δαφνής ανεφέρθη ως Δαγνής, από απροσεξία του «Φ», καθώς το Φ και το Γ είναι πλάι πλάι στο πληκτρολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή