Στη Βουλή ακόμη βρέχει… τροπολογίες

Στη Βουλή ακόμη βρέχει… τροπολογίες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ολοζώντανο –κατακεραυνωμένο πολλάκις– καθαρώς ελληνικό έθιμο του νομοθετείν διά τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, ενίοτε τις μεταμεσονύκτιες ώρες και με σχεδόν άδεια τα έδρανα, αποτελεί σίγουρα μία από τις αφορμές που δίνει η Βουλή των Ελλήνων για να θλίβονται οι εν εγρηγόρσει πολίτες. Προχθές, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε στο πλήθος των τροπολογιών (11 υπουργικές –μερικές από αυτές στην εκτεταμένη μορφή ενός μίνι νομοσχεδίου– και 15 βουλευτικές), που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο «Ανοιχτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα», και είπε ότι αν δεν είναι εκεί οι ενδιαφερόμενοι υπουργοί να τις υποστηρίξουν, θα τις αποσύρει. Προ μηνών την έκρηξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχαν προκαλέσει οι 13 υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Αποσύρθηκαν πέντε. Ομως, καθώς προστέθηκαν και βουλευτικές, εν τέλει στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν 18. Στις αρχές του μηνός, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκευτικές κοινότητες κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν 19 άσχετες τροπολογίες.

Ζούμε στην πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας και συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα, εν προκειμένω υπουργών και βουλευτών να παραμένουν γαντζωμένοι στον εύκολο τρόπο διευθέτησης εκκρεμοτήτων και ρουσφετιών. Δεν υπάρχει κάτι πιο αποθαρρυντικό από το να βλέπεις τα μηνύματα SOS να κυλούν κάτω από την επιφάνεια κουρελιασμένων στερεοτύπων.

Πολλές φορές έχει ακουστεί στο παρελθόν από επίσημα χείλη ότι θα απαγορευτεί η ενσωμάτωση άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια. Δεν είναι μόνο ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, έχει υποσημειωθεί, αλλά και πολιτικής ουσίας. Τελικώς απαγορεύτηκε μόνο η κατάθεση τροπολογιών μεταμεσονύχτια και μετά τις 2 μ.μ. της Παρασκευής, αλλά οι αυθαιρεσίες συνεχίστηκαν με υπουργούς να τις καταθέτουν αργά τη νύχτα για μη γίνονται αντιληπτοί ή να ενημερώνουν μόνο προφορικά τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών. Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές καυτηριάζουν τη «συνήθεια», αλλά έπειτα, ως υπουργοί, κάνουν τα ίδια. Στην Ελλάδα, που δεν έπασχε ποτέ από νόμους, αλλά από την εφαρμογή τους, βρίσκονται σε ισχύ πάνω από 70.000 νομοθετήματα. Ο ωκεανός αυτός των διατάξεων ευνοεί τη διαφθορά, τα μαγαζάκια, παραλύει τους μηχανισμούς συντονισμού και ελέγχου. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, η Βουλή γεννά ένα νομοθέτημα κάθε 55 ώρες. Την τελευταία 20ετία, έχουν θεσπιστεί 2.178 νόμοι, σε κάθε έναν από τους οποίους έχουν παρεισδύσει το λιγότερο 5 τροπολογίες. Μόνο 3 στους 10 νόμους ρυθμίζουν ουσιώδη θέματα, ενώ 8 στους 10 περιέχουν διατάξεις που ελέγχονται ως αντισυνταγματικές. Η απαγόρευση της ενσωμάτωσης τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια θα μείωνε τη νομοπαραγωγή και τα ρουσφέτια, που κάνουν κουρέλι τους κώδικες, δεν άρουν την αβεβαιότητα, δεν καλύπτουν ασάφειες, δεν εκσυγχρονίζουν, αλλά κάνουν τους νόμους πολυδαίδαλους και διάτρητους, διαστρεβλώνουν και στην πράξη ακυρώνουν το δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή