Τριήμερο βιβλιοφιλικό παζάρι με τους θησαυρούς του ΕΛΙΑ

Τριήμερο βιβλιοφιλικό παζάρι με τους θησαυρούς του ΕΛΙΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οδό Θουκυδίδου, το μικρό δρομάκι της Πλάκας, υπάρχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παλιά σπίτια της Αθήνας, που χρόνια τώρα έχει αποκαταστήσει υποδειγματικά (έργο του Αλέξανδρου Καλλιγά) το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Εχει μια υπέροχη εσωτερική αυλή και σκεπαστούς εξώστες, είναι ένα θραύσμα της παλιάς αθηναϊκής ζωής. Εκεί, θα γίνει το βιβλιοφιλικό παζάρι του ΕΛΙΑ, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, που από τότε που ένωσε την τύχη του με το ΜΙΕΤ συνεχίζει απρόσκοπτα.

Αγαπημένο σε όλους τους Αθηναίους, που εκτιμούν τη μνήμη και την ιστορία, μοναδικό δημιούργημα του αξέχαστου Μάνου Χαριτάτου, το ΕΛΙΑ μάς περιμένει για τρεις ημέρες και ανοίγει τα σεντούκια του και βγάζει θησαυρούς: βιβλία, περιοδικά, προγράμματα, εφημερίδες, αφίσες, καρτ ποστάλ, παρτιτούρες, μετοχές, όλον τον χάρτινο κόσμο του 19ου και του 20ού αιώνα που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Και ακόμη, ραδιόφωνα και διάφορα αντικείμενα. Σημειώστε από τώρα τις ημερομηνίες: Παρασκευή 7 Νοεμβρίου από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Σάββατο 8 Νοεμβρίου και Κυριακή 9 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Οπως γράφουν από το ΕΛΙΑ για να μας ενημερώσουν, θα βρούμε «μεγάλη ποικιλία εντύπων, τεκμηρίων και αντικειμένων που δεν βρίσκονται πια στην αγορά και στην καθημερινή ζωή. Μας μεταδίδουν όμως την αισθητική και την ατμόσφαιρα, τις επιστημονικές ζητήσεις, τις λογοτεχνικές προτιμήσεις, τα καλλιτεχνικά ρεύματα, την επικαιρότητα και την ψυχαγωγία της εποχής τους».

Στη Θουκυδίδου 13, στην Πλάκα, στο αίθριο του ΜΙΕΤ, με τιμές που αρχίζουν από 2, μόνο, ευρώ!

«Ηρωας με παντούφλες» ο Γιάννης Μπέζος στο Βρετάνια

Το 1958 «πρωτοντύθηκε» στρατηγός Δεκαβάλλας ο αλησμόνητος ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης. Ηταν στην ταινία «Ενας ήρωας με παντούφλες», το έργο που υπογράφει το δίδυμο των μεγάλων επιτυχιών, Αλέκος Σακελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος. Ηταν η τελευταία συνεργασία του Βασίλη Λογοθετίδη με τους «Διόσκουρους με τις ωραίες συλλήψεις» και ενσάρκωσε σ’ αυτή την ταινία τον έντιμο, αξιοπρεπή και εύπιστο απόστρατο στρατηγό, που ζει εύπιστα ανάμεσα σε απατεώνες με μόνο «δόλωμα» το καμάρι του ως τιμώμενο πρόσωπο της «ευγνωμονούσας πατρίδας».

Η ίδια αυτή ιστορία ξαναζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7), με τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του στρατηγού Δεκαβάλλα (ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης), τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη στον ρόλο της γυναίκας του (που είχε υποδυθεί η Ιλια Λιβυκού) και πολλούς ακόμη ηθοποιούς: τους Τ. Γιαννόπουλο, Κ. Φλωκατούλα, Αλ. Φάις, Δημ. Κανέλλο, Αμ. Νίνου, Ντ. Στασινοπούλου, Ελ. Τσιμπρικίδου και Δημ. Λιόλιο.

Από την Τετάρτη ώς την Κυριακή, κάθε εβδομάδα, οι θεατές που αγαπούν την καλή ελληνική κωμωδία, που θέλουν να απολαύσουν με άλλον τρόπο τις παλιές ελληνικές ταινίες που ακόμη μας συντροφεύουν, μπορούν να παρακολουθήσουν και να θυμηθούν την ιστορία του απόστρατου ιδεαλιστή στρατηγού Δεκαβάλλα, ο οποίος ζει φτωχικά μεν αλλά τίμια με τη γυναίκα του και την κόρη του, όταν δέχεται την επίσκεψη ενός εξαδέλφου του, που τον ενημερώνει ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, θα ανεγείρει τον ανδριάντα του στην πλατεία μπροστά από το σπίτι του. Η συνέχεια της νέας εκδοχής, επί σκηνής…

Απόγευμα στο Φουαγιέ της Λυρικής

Σονάτες για βιολί και πιάνο των δύο κορυφαίων εκπροσώπων του ρομαντισμού θα ερμηνεύσουν το απόγευμα της Κυριακής ο διακεκριμένος βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει συμπράξει με τη Φιλαρμόνια του Λονδίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου και την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Πράγας, και η ανερχόμενη πιανίστρια Νεφέλη Μούσουρα (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ 2014), στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια. Ο καθιερωμένος πλέον θεσμός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Απογεύματα στο Φουαγιέ» συνεχίζεται και φέτος με τη συμμετοχή σημαντικών σολίστ και συνόλων, την πρώτη και τελευταία Κυριακή κάθε μήνα με είσοδο μόλις πέντε ευρώ. Το μεθαυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Σονάτα για βιολί και πιάνο Αρ. 3 σε Ρε ελάσσονα του Γιοχάνες Μπραμς και τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Μι ύφεση op. 108 του Ρίχαρντ Στράους.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή