«Από τη Σμύρνη με αγάπη»: ένα σεργιάνι στη λεωφόρο των πικρών αναμνήσεων, 92 χρόνια μετά… Από τη συλλογή του Βασίλη Κορκολόπουλου, εκδόσεις «Μίλητος»

«Από τη Σμύρνη με αγάπη»: ένα σεργιάνι στη λεωφόρο των πικρών αναμνήσεων, 92 χρόνια μετά… Από τη συλλογή του Βασίλη Κορκολόπουλου, εκδόσεις «Μίλητος»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οτιδήποτε γράφεται, θυμίζει και αφορά τη Σμύρνη των Ελλήνων στη Μικρά Ασία είναι πολύτιμο, γιατί μια ολόκληρη πατρίδα υπάρχει πλέον στη μνήμη και στην Ιστορία». Το ’λεγε ο πατέρας μου, Σμυρνιός, το ’χω ξαναγράψει, και δεν θα πάψω να χαίρομαι όταν υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν χρόνο ζωής και στηρίζουν την καριέρα τους στη δημιουργία ενός έπους, όπως είναι η κινηματογραφική ταινία – ντοκουμέντο με μαρτυρίες για τη Σμύρνη της ακμής και την Καταστροφή του 1922, που έγινε και βιβλίο με φωτογραφίες συγκλονιστικές για τη Σμύρνη της χαράς και της προκοπής, πριν και μετά…, της σκηνοθέτιδος – παραγωγού Μαρίας Ηλιού, κόρης του Σμυρνιού Ανδρέα Ηλιού. Μετά είναι τα κιτάπια της Ιστορίας, από αυτά αντλεί πληροφορίες όποιος αναζητά την αλήθεια. Είναι και ο ελληνικός Τύπος της Σμύρνης, η έκθεση της Ενώσεως Σμυρναίων που από την αίθουσα της Παλαιάς Βουλής ταξίδεψε στο Μεσολόγγι, στην Ξάνθη και έπεται συνέχεια ανά την περιφέρεια, ενώ τμήμα της θα εκτεθεί στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο φουαγιέ της οδού Πειραιώς, για να το βλέπει ελεύθερα ο επισκέπτης του «Ελληνικού Κόσμου». Κι εφέτος το Ημερολόγιο 2015 της Ενωσης θα έχει θέμα το ταξίδι τού ελληνικού Τύπου της Σμύρνης ανά την Ελλάδα, 92 χρόνια μετά!

Είναι και οι αυθεντικές κάρτες της Σμύρνης στη Συλλογή της Ενωσης που πάντα κοσμούν κάθε έκδοσή μας. Και οι επισκέπτες των Bazaar μας μπορούν να αγοράσουν αντίγραφα, να στέλνουν μ’ αυτές τις ευχές τους, γιατί το ταξίδι των καρτ ποστάλ δεν τελειώνει ποτέ. Κι ευτυχώς, γιατί τότε δεν θα είχαμε στο δημοσιογραφικό γραφείο να φυλλομετρούμε το ξεχωριστό βιβλίο του συλλέκτη Βασίλη Κορκολόπουλου, έκδοση «Μίλητος», σε κείμενα της Μαρίας Γυπαράκη και πρόλογο του Αγγελου Δεληβορριά, τοποτηρητή και εγγύηση της ιστορικής αλήθειας, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη! «Αφιερώνω αυτή την προσπάθεια στον ανώνυμο συλλέκτη –σημειώνει ο Βασίλης Κορκολόπουλος– που με την αγάπη του διασώζει τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ταυτότητα του σύγχρονου Ελληνισμού». «Οι εικόνες της συλλογής του Βασίλη Κορκολόπουλου αναδύονται από τη μοναχικότητα που ενέχει η συλλεκτική δραστηριότητα και επιχειρούν να χαϊδέψουν το συλλογικό τραύμα του ιστορικού μας παρελθόντος», γράφει ο εκδότης Νίκος Χαϊδεμένος και συμπληρώνει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η συλλογή του θα ταξιδεύει στο εξής από τη “Μίλητο”». Τέλος, η Μαρία Γυπαράκη επισημαίνει στον πρόλογό της: «Στη Σμύρνη το ταξίδι ξεκινά από την εποχή του κοσμογονικού Χάους και παραμένει συνεχές ώς την “τελική” καταστροφή, ίσαμε τη μέρα που η πόλη τυλίχτηκε στη φωτιά… Η Σμύρνη είναι από τη φύση της ένα ταξίδι δίχως τέλος, ένα οδοιπορικό πολιτισμού που πραγματώνεται μέσα από τον μύθο, την παράδοση, την Ιστορία, και τη στιγμή – τη στιγμή ή τις στιγμές ή τις εκατοντάδες στιγμές που ταξιδεύουν κι αυτές χάρη στα ταχυδρομικά δελτάρια της εποχής»…

Καιρός είναι να ταξιδέψουμε κι εμείς με τις κάρτες της Συλλογής Βασίλη Κορκολόπουλου μέσα από τον αρχοντικό τόμο, με την παράδοση της «Μιλήτου», σε επιμέλεια έκδοσης Μίρκας Παλιούρα και την πολύτιμη αρωγή του ιατρού – συγγραφέα Ακύλα Μήλλα. Αφού πρώτα δούμε τι έχει να μας πει για τον συλλέκτη και το βιβλίο ο Αγγελος Δεληβορριάς «κατά το ήμισυ Μικρασιάτης», όπως αποκαλύπτει στον πρόλογό του. «Πρόκειται για μεγάλη ενότητα από επιστολικά δελτάρια με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο υπομνηματίζει σαν προοίμιο τα δραματικά επεισόδια του χρονικού της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Οι αποκαλυπτικές λεπτομέρειες των απεικονισμένων θεμάτων παραπέμπουν σε ό,τι είναι ήδη, αποσπασματικά όμως, γνωστό από άλλες πληροφοριακές πηγές. Και ανακαλούν, ενώ παράλληλα συμπληρώνουν, την τραυματισμένη εικόνα μιας πολιτείας την οποία έχει μυθοποιήσει η συνείδηση της ελληνικής μνήμης: την προκυμαία και τα προάστια της Σμύρνης, τις εκκλησίες, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής και των ανθρώπων της, τα καραβάνια και την εμπορική της επικοινωνία με την Ανατολή, τα ελληνικά στρατεύματα, και τον ανηλεή αφανισμό της»… Το «οδοιπορικό» της αξιόλογης συλλογής τελειώνει με τη Σμύρνη στις φλόγες, Σεπτέμβριος 1922, 92 χρόνια πριν…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή