Αμοιβαίος έλεγχος των εξουσιών

Αμοιβαίος έλεγχος των εξουσιών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη συγκέντρωση όλων των δικαστικών ενώσεων προχθές, και από όσα έφτασαν στον Τύπο, έχει ιδιαίτερη σημασία η αιχμηρή επισήμανση της προέδρου της Ενώσεως Δικαστών Εισαγγελέων, κ. Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, ότι δικαστικές αποφάσεις συχνά μένουν ανεφάρμοστες, εις βάρος των πολιτών. Ουσιαστικά οι δικαστές κατηγορούν την εκτελεστική εξουσία για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και αναφέρουν ως παραδείγματα ανεφάρμοστων αποφάσεων όσες αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το χαράτσι της ΔΕΗ, τους μισθούς των ενστόλων. Επέκριναν, επίσης, ορθώς, την πολυνομία, τις φωτογραφικές διατάξεις, τις διαρκείς τροποποιήσεις νόμων – κάτι που επεσήμανε πρόσφατα και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, από άλλη σκοπιά.

Οι δικαστές έχουν δίκιο σε αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνούν όμως μια αντινομική συμπεριφορά τους: από τη μια, υπερασπίστηκαν δικαστικά και «αντιμνημονιακά» τους μισθούς τους και κατακύρωσαν υπέρ αυτών αναδρομικά από τον Ιούλιο 2012· από την άλλη, συνέπραξαν και αυτοί στην επιβολή ενός δικαίου έκτακτης ανάγκης, διαστέλλοντας ερμηνευτικά το Σύνταγμα για να χωρέσουν οι νομοθετικές προβλέψεις του Μνημονίου.

Οι δικαστές επισημαίνουν, επίσης, ορθώς τη χρόνια υποστελέχωση των δικαστηρίων, με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα στους ειρηνοδίκες, όπου καθυστερεί ο διαγωνισμός για 50 δικαστές, και στους δικαστικούς υπαλλήλους, όπου επί 5.000 οργανικών θέσεων καλύπτονται μόνον οι 2.800. Η εύρυθμη λειτουργίας της Δικαιοσύνης είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάκαμψη της χώρας και φυσικά για την υγεία του πολιτεύματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συζητηθούν και αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης της δικαστικής ηγεσίας, ώστε να αποκοπεί η εξάρτηση από την εκτελεστική εξουσία, αλλά και αλλαγή της ασυλίας των υπουργών και των βουλευτών. Η κρίση έδειξε τις αδύναμες ραφές του συστήματος εξουσίας, όσες κρύβονταν πίσω από αμοιβαίες παραχωρήσεις προνομίων. Οι διακριτές εξουσίες πρέπει να αλληλοελέγχονται ώστε να εξασφαλίζουν την ισόρροπη πορεία της δημοκρατίας, όχι να κατασκευάζουν προστατευμένους θυλάκους προνομιούχων και ανέγγιχτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή