Ο φιλόσοφος και ο πιλότος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τάξη των αφελών, θεωρητικώς, ήταν πάντα πολυπληθής και ανανεούμενη ανάλογα με την οπτική γωνία και την οξυδέρκεια των παρατηρητών. Και η απογραφή έργο δύσκολο, καθώς ελάχιστοι δηλώνουν (αφοπλιστικά) αφελείς. Αλλωστε, οι περισσότεροι θεωρούμε αφελείς αυτούς που περνούν εμάς για αφελείς. Συγγενείς εξ αγχιστείας των αφελών είναι οι καλοπροαίρετοι, ένθεοι και άθεοι. Αναρωτιέμαι, ως εμμανής αναγνώστης και φιλύποπτος τηλεθεατής, σε ποια κατηγορία μάς εντάσσουν πολλοί από αυτούς που γράφουν και μιλούν, λες κι απευθύνονται σε κοινό που έπεσε στη Γη από άλλο πλανήτη. Πολιτοφύλακες (με την ευρεία έννοια του όρου), πρώην κρατικοδίαιτοι, κλακαδόροι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές, πολύχρωμοι αλεξιπτωτιστές εμφανίζονται με μια κοινή μανιέρα. Αυτοεξαιρούμενοι από κάθε τι γκρίζο και στρεβλό του παρελθόντος, καταγγέλλουν βροχηδόν, φωτογραφίζοντας ενόχους, αλιεύοντας από την αστείρευτη δεξαμενή αρχόντων και αρχομένων που έφεραν τον τόπο στο μαύρο χάλι. Μόνιμη επωδός -όλοι τους βλέπετε παίζουν στα δάκτυλα τη σύγκριση με άλλες χώρες- η ραγιάδικη ερμηνεία των παθών μας: «Στην Ελλάδα χάσαμε κάθε έννοια του μέτρου», «όλοι βολεύονταν από τα ρουσφέτια», «πολιτικοί κατώτεροι των περιστάσεων» κι άλλα τέτοια… εξαγνιστικά. Αναπαραγωγή μιζέριας διά της φωνασκίας, πατώντας τέρμα το γκάζι στη λεωφόρο της ηθικολογίας.

Ηταν ανακλαστικό λοιπόν, μέσα σε αυτό το σκηνικό, να μεταδοθούν εικόνες εθνικής ανάτασης με αφορμή την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με τα στίλβοντα (όπως πάντα και παντού σε τέτοιες περιπτώσεις) άρματα και το εντυπωσιακό παράστημα (όπως πάντα) των πεζοπόρων τμημάτων. Τον μίτο της αισιοδοξίας ξετύλιξε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, είπε: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, ο λαός της, είμαστε πολύ δυνατοί και είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε απειλή», κι ακόμα παραπέρα: «Η κρίση δεν θα μας νικήσει». Ως πρόσθετη τονωτική ένεση των λόγων του κ. Κάρολου Παπούλια, ήρθε η από αέρος παρέμβαση (αυθόρμητη; κατόπιν διαταγής;) ενός κορυφαίου πιλότου της Π.Α., άγνωστου έως τότε, που έγινε το πρόσωπο της ημέρας. Το εν πτήσει «Σηκώστε ψηλά το κεφάλι» του σμηναγού Σωτήρη Στράλη ακούστηκε πολύ πιο δυνατά από την ιστορική φράση «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» της Βούλας Πατουλίδου, μετά την υπερπήδηση εμποδίων.

«Το πανελλήνιο συγκινήθηκε», ήταν η ταυτόσημη διαπίστωση των μέσων ενημέρωσης. Αλλά έρχονται οι φιλόσοφοι και μας προσγειώνουν. Οπως ο κ. Στέλιος Ράμφος που σε πρόσφατο κείμενό του στην «Κ», υπό τον τίτλο «Μια διαχρονική επικαιρότητα», αποφαίνεται: «Ζητούμενο είναι ν’ αφήσουμε πίσω το πνεύμα της μερικότητας και της αντιπαραθέσεως ώστε να συμμετάσχουμε ενεργά στο εγχείρημα της διαμορφώσεως ενός πεδίου σχέσεων περιχωρητικής συνυπάρξεως αποστάσεων και διαφορών με στόχο το καλό όλων». Οι φιλόσοφοι ερμηνεύουν, αφήνοντας εμάς να αλλάξουμε τον κόσμο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή