Αθηναϊκές ιδιαιτερότητες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπρησμός των γραφείων της εβδομαδιαίας εφημερίδας πόλης «Athens Voice» στην οδό Χαριλάου Τρικούπη είναι το τελευταίο σε μια αλυσίδα περιστατικών που επαναφέρουν στο προσκήνιο τη γνωστή, μεταπολιτευτική «ιδιαιτερότητα» των Εξαρχείων.

Πριν από λίγες ημέρες, αρχιτέκτονας, 66 ετών, δέχθηκε επίθεση στο κεφάλι με βαριοπούλα πάλι επί της Χαριλάου Τρικούπη, μέρα μεσημέρι.

Αρχές Οκτωβρίου ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης δέχθηκε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών την ώρα που δειπνούσε σε ταβέρνα των Εξαρχείων.

Σε ένα περισσότερο «συνηθισμένο» συμβάν, προχθές Πέμπτη, περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκε επίθεση με ξύλα και πέτρες τη στιγμή που διερχόταν από την οδό Μαυρομματαίων στα Εξάρχεια. Το όχημα της Αστυνομίας μετέφερε κρατούμενο στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα: είναι σύμπτωμα ευρύτερης παθολογίας το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος και οι θεσμικοί του φορείς δεν έχουν κατορθώσει εν έτει 2014 να βρουν έναν τρόπο για να συμπεριλάβουν στην περιοχή της θεωρητικά ευνομούμενης ελληνικής επικράτειας μια συνοικία στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Η καθημερινή παράταξη δυνάμεων των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη είναι μια πρωτότυπη πρακτική τήρησης της τάξης εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και ταυτόχρονα κραυγαλέα δήλωση αδυναμίας. Προχθές, κάτοικος των Εξαρχείων βρήκε το αυτοκίνητό της με θρυμματισμένα τζάμια. Προφανέστατα είχε γίνει στόχος κλοπής και όταν έβλεπε ότι καθυστερούσε η άφιξη αστυνομικού οχήματος, άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. περίπου τη «μάλωσε» γιατί το θύμα δεν γνώριζε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της εξαιτίας της γνωστής «ιδιαιτερότητας» της γειτονιάς της.

Τα Εξάρχεια είναι μια από τις πιο ζωντανές και ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαιωνιστεί το σημερινό καθεστώς.

Η νυχτερινή παράταξη των ΜΑΤ στην οδό Ακαδημίας και ο «κλεφτοπόλεμος» με τους «αναρχικούς» όχι μόνο δεν εμπεδώνουν το παραμικρό αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες αλλά υπονομεύουν και τα τελευταία ψήγματα σεβασμού με τα οποία επενδύει ο ελληνικός λαός σημαντικούς θεσμούς της Δημοκρατίας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή