Κεφάλαια 12 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές μικρομεσαίες

Κεφάλαια 12 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές μικρομεσαίες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου των αναγκών σε ίδια κεφάλαια που έχουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), βάσει των ευρωπαϊκών μεγεθών, είναι για την ώρα ορατή. Και αυτό διότι το ποσό που εκτιμάται ότι χρειάζονται για να ανακεφαλαιοποιηθούν ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ.

Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι τελευταίοι εκτιμάται ότι χρειάζονται πρόσθετα ίδια κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος στα 18 δισ. ευρώ. Την επισήμανση αυτή κάνει η Oliver Wyman, ο αμερικανικός συμβουλευτικός οίκος τον οποίο προσέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την προετοιμασία και υλοποίηση της πρόσφατης αξιολόγησης των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Εκ των πραγμάτων, η Oliver Wyman εμφανίζεται να έχει την καλύτερη πληροφόρηση για τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων. Ανάγκες τις οποίες μάλιστα έχει γνωστοποιήσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις τράπεζες, αλλά και στην επενδυτική κοινότητα μέσω του επικεφαλής της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της ΝΑ Ευρώπης και εταίρου του οίκου, Τζιοβάνι Βιάνι, που έχει συχνές επαφές με την Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι η Oliver Wyman έχει πέραν των άλλων και ρόλο χρηματοπιστωτικού συμβούλου στο νεοσυσταθέν Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Η πίτα των 12 δισ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια που χρειάζονται οι ελληνικές ΜμΕ αποτελεί το προνομιακό πεδίο δράσης των ξένων funds –στην πλειοψηφία τους private equities– τα οποία αναζητούν ευκαιρίες για να τοποθετηθούν στις πλέον υποσχόμενες. Σημειώνεται πως ο όρος μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορά τα ευρωπαϊκά και όχι τα ελληνικά μεγέθη και ως εκ τούτου περιλαμβάνει και ομίλους μεγάλου μεγέθους.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο τρέχων μέσος όρος της μόχλευσης των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται στα επίπεδα του 1,1 με 1,2 (ίδια κεφάλαια προς χρέος). Σημαντικά υψηλότερα, δηλαδή, του ιστορικού μέσου όρου, ο οποίος κινείται μεταξύ 0,9 και 1. Ειδικότερα το 2007 τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν στα επίπεδα των 198 δισ. και ο δανεισμός τους στα 145 δισ. Το 2013 όμως τα ίδια είχαν μειωθεί στα 125 δισ. ευρώ και ο δανεισμός είχε φτάσει στα 141 δισ. Από τη σχέση αυτή προκύπτει το ποσό των 12 δισ. που υπολογίζεται πως πρέπει να εξευρεθεί άμεσα είτε από τους βασικούς μετόχους είτε από επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με την Oliver Wyman.

Η υποκατάσταση των τραπεζικών με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα αποτελεί μονόδρομο και εντάσσεται παράλληλα στη νέα πραγματικότητα που έχει ανατείλει στη Γηραιά Ηπειρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Fitch Ratings, λιγότερο από το μισό των εκτιμώμενων συνολικών νέων χρηματοδοτήσεων τα τελευταία έτη προήλθε από τράπεζες. Μάλιστα, ο αμιγώς τραπεζικός δανεισμός (κοινοπρακτικός) του 2013 από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε μόλις στο ένα τρίτο του συνολικού τραπεζικού δανεισμού του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή