Κεραυνός στη Ραφήνα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σοκ περίμενε το πρωί της Παρασκευής τη γραφική κωμόπολη της Ραφήνας. Στο φύλλο της ημέρας εκείνης, η ιστορική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau (ιστορική, καθόσον είναι η πρώτη που εκδόθηκε στη μεταπολεμική Γερμανία, στον τότε Αμερικανικό Τομέα) δημοσίευσε επονείδιστο άρθρο με το οποίο επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή Β΄ τον Ακάματο με κατηγορίες που προκαλούν την ιερά αγανάκτηση κάθε τιμίου Ελληνος Πασόκου – ανεξαρτήτως αποχρώσεως, πράσινης ή γαλάζιας. Γράφει, π.χ., ότι το όνομά του «είναι άρρηκτα δεμένο με τη χρεοκοπία» και ότι «κανείς δεν παραποίησε τα δημοσιονομικά στοιχεία τόσο ανερυθρίαστα όσο ο Καραμανλής». Το αχαρακτήριστο δημοσίευμα περιέχει επίσης φθηνές και εξόχως κακόβουλες ειρωνείες, όπως ότι «ξεκουράζεται από τα χρόνια της διακυβέρνησης στη βίλα του στη Ραφήνα».

Δεν θα σας πω περισσότερα όμως, για να μη σας χαλάσω εντελώς τη διάθεση κυριακάτικα. Μόνο, προκειμένου να αποδείξω την κακή προαίρεση του Γερμανού αρθρογράφου, θα επιμείνω λίγο στο ζήτημα της Ραφήνας. Εχει δει ποτέ τη Ραφήνα, ο συντάκτης του άρθρου; Μάλλον όχι, για να αφήνει υπαινιγμούς περί πολυτελούς διαβίωσης. Εγώ να σας ομολογήσω ότι, στα πενήντα πέντε χρόνια της ζωής μου, μία και μόνη φορά βρέθηκα από τύχη στη Ραφήνα. (Δεν είχε πλοίο για Πειραιά, οπότε αναγκαστικά επιστρέψαμε από Ραφήνα). Εχασα πάσα ιδέα για τον Καραμανλή (ό,τι ελάχιστο είχε απομείνει, τέλος πάντων…), όταν είδα σε ποιο χωριό επέλεξε να κάνει το σπίτι του, αυτός που είχε σχεδόν κάθε δυνατότητα επιλογής!

Ας τα αφήσουμε αυτά, όμως, διότι περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Το ερώτημα είναι πώς δεν απέτρεψε αυτό το δόλιο χτύπημα εις βάρος της χρυσής εφεδρείας του έθνους ο γερμανοτραφής Ευάγγελος Αντώναρος! Πώς επέτρεψε να γίνει αυτό; Καταλήγω, λοιπόν, σε αυτό για το οποίο ήταν απαραίτητο να σας πω όλα τα παραπάνω. Επειδή ξέρω ότι ο Ευάγγελος έχει επίγνωση του ιστορικού χρέους του, καταλαβαίνω και πώς θα αισθάνεται τώρα. Αν, λοιπόν, πάρει το μάτι σας, εκεί κάπου στα Μεσόγεια, μια σκιά να κινείται ύποπτα μέσα στα χωράφια, σας καλώ να είστε πολύ προσεκτικοί! Διότι δεν είναι ο Λήαρ που περιπλανιέται στους αγρούς στεφανωμένος με λουλούδια. Δεν είναι ούτε η Οφηλία που ψάχνει για ποτάμι να πνιγεί. Μπορεί να είναι ο απαρηγόρητος Αντώναρος, που περιφέρεται σε κατάσταση απόγνωσης στους αγρούς αδυνατώντας να συγχωρέσει τον εαυτό του. Μην τον φοβηθείτε, δεν είναι επικίνδυνος. Δώστε του ένα πιάτο φαγητό και νερό να πιει. Μια κουβέρτα, αν κρυώνει. Επειτα τηλεφωνήστε στην Αστυνομία…

Απορία αναγνώστριας

Δεν μπορώ, ασφαλώς, να αγνοήσω τις αγωνίες και τους καημούς του εκλεκτού αναγνωστικού κοινού της στήλης, όπως μου μεταφέρονται μέσω της επιστολογραφίας. Ερωτά, λοιπόν, η κ. Μ. Γ.: «Πληροφορήθηκα από την “Καθημερινή” ότι ο κ. Χατζημαρκάκης χρίστηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Ο δε κ. Βενιζέλος (καθηγητής πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος και υπ. Εξωτερικών) έκανε ο ίδιος την πρόταση στον κ. Χατζημαρκάκη. Δεν γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος ότι ο κ. Χατζημαρκάκης πήρε διδακτορικό το 2010 και ότι το 2011 του το αφαίρεσαν λόγω λογοκλοπής;» Και απαντώ στην κυρία ευθύς αμέσως και χωρίς περιστροφές: όχι, κυρία μου, δεν το ήξερε. Αλλά και να το ήξερε είναι προφανές ότι δεν τον ένοιαζε. Επομένως, όποια και αν είναι η απάντηση είναι η σωστή, διότι, απλούστατα, το ερώτημα που θέσατε δεν ενδιέφερε καθόλου τον κ. καθηγητή, αντιπρόεδρο, πρόεδρο και υπουργό…

ΥΓ.: Και, στο κάτω κάτω, ας είμαστε ανοικτοί στις διαφορετικές αξίες των άλλων, κυρία μου. Υπάρχουν πολλοί γύρω μας -μα πάρα πολλο- για τους οποίους ένα ψεύτικο διδακτορικό από τη Γερμανία μπορεί να αξίζει περισσότερο από ένα αληθινό διδακτορικό από την Ελλάδα…

Και δεν ντρέπεται

«Εθελοντική εργασία και πληρωμή με μόρια» (μόρια, αλλά με ποια έννοια, αναρωτιέμαι…) προτείνει ο ιδιόρρυθμος υπουργός Παιδείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των διδακτικών θέσεων στη Δημόσια Παιδεία. Δηλαδή να πληρώσει για περισσότερους ο υπουργός δεν μπορεί, να προσαρμόσει το σύστημα στις πραγματικές δυνατότητες δεν θέλει, άρα τι του μένει; Να πουλήσει προκαταβολές ενός μέλλοντος που θα είναι ίδιο με το παρελθόν, εξαιτίας του οποίου βρεθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Πού είναι το αξιοσημείωτο; Οτι δεν ντρέπεται!

Χωρίς σχόλια

Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε την Παρασκευή το εξής: «Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, πήγε σήμερα το πρωί στα καμένα από τον εμπρησμό εγκληματιών γραφεία της Athens Voice στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 22 και ζήτησε να γίνει συνδρομητής του αξιόλογου αυτού περιοδικού προκειμένου να του αποστέλλεται κάθε εβδομάδα. Παρά την αναστάτωση που επικρατούσε στον χώρο, η αρμόδια υπάλληλος του λογιστηρίου ενέγραψε τον κ. Τασούλα στους ετήσιους συνδρομητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή