49 χρόνια πρίν… 20.XΙ.1965

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ: Η πλειοψηφία των Μητροπολιτών, αγνοήσασα και το δημοσιευθέν προχθές Βασιλικόν Διάταγμα περί λήξεως των εργασιών της Συνόδου, ωλοκλήρωσε χθες το πραξικόπημα, διά της εκλογής νέων Μητροπολιτών […]. Η εκλογή εγένετο εν απουσία του Αρχιεπισκόπου [Χρυσοστόμου Β] ο οποίος ηρνήθη να προσέλθη εις την καταφώρως πλέον παράνομον συνεδρίασιν. Της χθεσινής συνεδριάσεως προήδρευσεν ο Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ. […]

ΕΞΕΣΧΙΣΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ: Ο Μητροπολίτης Ελασσόνος, εισερχόμενος εις το μέγαρον της Ιεράς Συνόδου την πρωίαν, εξέσχισε το θυροκολληθέν υπ’ αρ. 880 Βασιλικόν Διάταγμα περί λήξεως των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας, λέγων ότι «ουδείς δύναται να σταματήση την εκλογήν των αρχιερέων».

«ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ»: Την κρισιμότητα της δημιουργηθείσης καταστάσεως χαρακτηρίζουν αι δοθείσαι αργά την νύκτα εις την δημοσιότητα δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Στέλιου Αλλαμανή: «Οι 36 ιεράρχαι διά της αρχικής ανταρσίας των παρέβησαν απόφασιν του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας [Σ.τ.Ε.]. Διά της χθεσινής ενεργείας των ησέβησαν προς απόφασιν της Κυβερνήσεως και προς την υπογραφήν του Βασιλέως. Κατόπιν τούτου έθεσαν εαυτούς εκτός νόμου και έλαβον θέσιν εναντίον του νόμου. Η Πολιτεία και η Κυβέρνησις, προασπίζουσαι την νομιμότητα, έχουν την δύναμιν και την απόφασιν να τους αντιμετωπίσουν ως εκνόμους.»

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιητικό βραδυνό οργανούται την Δευτέραν 29ην τρέχοντος, 8 μ.μ., εις την αίθουσαν της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως (Μασσαλίας) 22, κατά το οποίον ο κ. Ντ. Χριστιανόπουλος θα διαβάση ποιήματά του. Η εκδήλωσις οργανούται από το μορφωτικόν τμήμα της πρεσβείας των Ηνωμ. Πολιτειών και της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως, εις την σειράν «Οι Ελληνες ποιητές διαβάζουν έργα τους».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ρεσιτάλ πιάνου της δνίδος Ντόρας Μπακοπούλου, δίδεται σήμερον Σάββατον 9.30 μ.μ. εις την αίθουσαν του «Παρνασσού» με έργα Σοπέν και Μπετόβεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή