Η οδός Αναξαγόρα δείχνει έναν δρόμο

Η οδός Αναξαγόρα δείχνει έναν δρόμο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χθεσινά εγκαίνια του «Ρομάντσο» στην οδό Αναξαγόρα είναι μια πραγματικά καλή είδηση για το κέντρο της Αθήνας. Με όλο τον σεβασμό για τις εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις εστίασης που ανοίγουν η μία μετά την άλλη σε κάθε σημείο της πρωτεύουσας και για τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, το «Ρομάντσο» υλοποιεί στην πράξη την συνήθως κενή (ουσιαστικού) περιεχομένου εξαγγελία περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» στεγάζοντας επιχειρήσεις με αντικείμενο το διευρυμένο δημιουργικό χώρο (γραφιστική, ντιζάιν, μόδα, αρχιτεκτονική, κ.λπ.).

Στην καρδιά της κρίσης και σε μια περιοχή που πριν από λίγα χρόνια το σκεφτόσουν να τη διασχίσεις ακόμα και στις 12 το μεσημέρι, μια χούφτα νέων ανθρώπων αποφάσισε να επενδύσει στο κουφάρι μιας παροπλισμένης ναυαρχίδας του λαϊκού περιοδικού Τύπου της μεταπολεμικής Ελλάδας. Δεν το έκαναν για πρώτη φορά. Πριν από 12 χρόνια έδιναν ζωή σε ένα ωραίο, bauhaus κτίριο της Πειραιώς, στη συμβολή με την οδό Σαλαμίνος, δίνοντας ζωή σε μια εξίσου υποφωτισμένη γειτονιά. Σήμερα, το Bios θεωρείται αθηναϊκός θεσμός με μεγάλη αναγνώριση.

Η «θερμοκοιτίδα» (μετάφραση από τον καθιερωμένο αγγλικό όρο «incubator») που λειτουργεί «ανεπίσημα» τον τελευταίο χρόνο στο αποκατεστημένο «Ρομάντσο» διαθέτει ιδιωτικούς χώρους γραφείων προς ενοικίαση αλλά και συνεργατικούς χώρους εργασίας, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές που χρειάζεται μια σύγχρονη επιχείρηση στο ξεκίνημά της.

Επιπλέον, η θερμοκοιτίδα προσφέρει υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης και γραφείου Τύπου, ενώ τα μέλη της έχουν πρόσβαση στον εκθεσιακό χώρο, το φωτογραφικό στούντιο και το meeting room του κτιρίου, καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι λειτουργικών αλλά και αναγκών προώθησης και προβολής.

Με λίγα λόγια στην οδό Αναξαγόρα θα γίνεται «παραγωγή». Θα φτιάχνεται «κάτι», νέοι άνθρωποι θα κάνουν το ξεκίνημά τους, μια δημιουργική αλυσίδα θα ξεδιπλώνεται κάθε μέρα και αυτή η αλυσίδα θα έχει σαφές οικονομικό αντίκρισμα. Θα υπάρχει και κατανάλωση (το κτίριο υποστηρίζει μια σειρά από λειτουργίες «πολιτιστικού κέντρου», εκθέσεις, συναυλίες, κ.λπ.) αλλά όχι μόνο κατανάλωση. Το κέντρο της Αθήνας είναι γεμάτο από κτίρια σαν το «Ρομάντσο» που βουλιάζουν στο σκοτάδι και στην εγκατάλειψη. Η οδός Αναξαγόρα εκπέμπει ένα φως που δείχνει μια κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή