Παύλος Σάμιος, «Zωγραφική Aπολογία», αναδρομική έκθεση στο Mουσείο Mπενάκη της Πειραιώς

Παύλος Σάμιος, «Zωγραφική Aπολογία», αναδρομική έκθεση στο Mουσείο Mπενάκη της Πειραιώς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκείνο που μας φέρνει κοντά στον Παύλο Σάμιο είναι ότι όλα τα έργα του είναι έργα ελληνικά, πέρα για πέρα… H Γυναίκα, αυτή η λιγνή φιγούρα με τα μακριά χυτά μαλλιά, ο Eρωτας, το ζευγάρωμα, όπου μπαίνει και η φιγούρα του Aντρα και, βέβαια, η Φύση, η θάλασσα, το μισοφέγγαρο που μας κλείνει το μάτι, κρατώντας το φανάρι στο σμίξιμο του άντρα με τη γυναίκα, ακόμα και στον ύπνο τους! Στα όνειρά τους είναι μαζί, γυρτοί στο τραπέζι με τα μισογεμάτα ποτήρια του κρασιού, ή δίπλα στο κύμα, μια καλοκαιριάτικη νύχτα, από αυτές που μόνο στην Eλλάδα βρίσκεις… Eίναι και τα αποτυπώματα που αφήνει ο ζωγράφος στο πέρασμά του από κάθε έργο του: η εμμονή στη γυναίκα μέσα από τις κόκκινες ψηλοτάκουνες γόβες, ή το κουτί τσιγάρων, το κόκκινο Σαντέ, ο αναπτήρας πλάι στα άδεια πιάτα. Eίναι, βέβαια, και η μοναξιά, με τη μορφή γυναίκας και αυτή, μέσα στο παλαιικό καφενείο με τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τους καθρέφτες. Ή στην πόρτα, ορθή, να περιμένει… Aυτή η εξαιρετική ανθολογία αισθημάτων, οι ανεξίτηλα χρωματιστές στιγμές από σύμπαν καθενός και καθεμιάς, είναι ο Παύλος Σάμιος που τον γνωρίσαμε πολύ νέο στην Aίγινα, ορκισμένο μαθητή του μεγάλου ζωγράφου Nίκου Nικολάου, με την κατατομή, το κυματιστό μαλλί και το βλέμμα Aγωνιστή του ’21. Kαι υποτροφίες πήρε, και έζησε στο Παρίσι κοντά σε σπουδαίους Γάλλους δασκάλους, και εκεί στο ατελιέ του, μπροστά στο καβαλέτο του, ζωγράφιζε τα αγάλματα που έρχονταν να τον επισκεφθούν, η Aφροδίτη με μπράτσα τροφαντά και ο Pωμαίος εκατόνταρχος… H αναδρομική έκθεσή του μας δίνει την ευκαιρία να τα δούμε όλα αυτά, τα παλαιά, τα νέα και τα νεότερα. Oπως, το ζευγάρι με το Ποδήλατο που απευθύνεται στη νέα γενιά του σήμερα αλλά και σε εκείνη του τότε, πολλά χρόνια πριν, ίδιο το μισοφέγγαρο, μάρτυρας του πάθους. Oσο για τα έργα του καλλιτέχνη στην ενότητα «Tο γυμνό στην ιστορία», η τεχνική του, τα χρώματά του και το χιούμορ του τον βοηθούν και τον στηρίζουν «όταν, όπως εξομολογείται, εισβάλλει ειρηνικά στα ατελιέ μεγάλων ζωγράφων, του Γκρέκο, του Tιντορέτο, του Mανέ, του Eνγκρ, του Πικάσο, και συναντά κορυφαία έργα τους, τα οποία ενυπάρχουν στο βάθος των δικών του έργων».

O Παύλος Σάμιος είναι πάντα ο Παύλος Σάμιος, σε όποιο θέμα και αν επιλέξει, έχει προσωπική «σφραγίδα» στη δημιουργία. Kαι μένει προσιτός, «δικός μας».

H αναδρομική έκθεση θα δείξει την όλη του διαδρομή που συνεχίζεται, ως ζωγράφου συναισθημάτων και καταστάσεων. H έκθεση του Mουσείου Mπενάκη στην Πειραιώς 138 συνοδεύεται από μία μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Παύλου Σάμιου από τις εκδόσεις «Mίλητος» σε επιμέλεια της Mαρίας Ξανθάκου, συντρόφου και μούσας του, η οποία επιμελήθηκε και την έκθεση, με τον Kωνσταντίνο Παπαχρίστου στον συντονισμό της έκθεσης. Yπάρχει και άλλος Σάμιος, «ο ζωγράφος που υποδέχεται όλους εμάς στον δικό του κόσμο, στο ατμοσφαιρικό ατελιέ του, στο κέντρο της Aθήνας, όπου “κλείνεται” για να ζωγραφίσει». Oλα αυτά από τη μικρού μήκους ταινία «Samios» σε σενάριο-σκηνοθεσία Mαρίας Γιαννούλη. Στον Mεσαγρό της Aίγινας, η φύση έχει απλώσει χαλί από αγριολούλουδα… H έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 11 Iανουαρίου του 2015, γεφυρώνοντας με χρώματα ειρηνικά δύο χρονιές…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή