«Πού θα βρείτε τα χρήματα;»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Σταθάκης, σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στο Λονδίνο, παράλληλα με τον Γιάννη Μηλιό, υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ιδίου κόμματος, για να συζητήσουν με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, hedge funds, χρηματιστικών γραφείων και άλλων οχημάτων του χρηματοοικονομικού κόσμου. Η πρωτοβουλία ήταν θετική και το ενδιαφέρον μεγάλο, αφού το όφελος μιας καλύτερης γνωριμίας των θέσεων της μείζονος αντιπολίτευσης από τον «κόσμο του χρήματος» είναι αμοιβαίο.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε, προτού απαντήσει στις εκάστοτε ερωτήσεις, ένα γενικό περίγραμμα. Η περιγραφή ήταν ψύχραιμη, χωρίς ακρότητες και «βολικά» δήθεν στοιχεία. Σκιαγράφησε σωστά την εικόνα μιας οικονομίας που έχει παγιδευτεί στην ύφεση. Ρεαλισμός δεν υπάρχει όμως στις προτάσεις. Βεβαίως, σε εμάς τους γηγενείς, οι ανοιχτόχερες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τα «μεγάλα λόγια» των στελεχών του δεν προξενούν σπουδαία έκπληξη. Ομως, στους συνδαιτυμόνες του Λονδίνου, που είναι πρακτικοί άνθρωποι και όλη η προσοχή τους καταλήγει στο δίπολο «αγόρασε-πούλα», ακόμη και οι πιο αγαθές προθέσεις καταλήγουν στο «πού θα βρείτε τα χρήματα;».

Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι τα χρήματα θα βρεθούν από τέσσερις πηγές. Πρώτον, θα αναδιοργανωθεί το χρέος, που σημαίνει «κούρεμα» των διακρατικών δανείων.

Δεύτερον, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για να πωλήσει νέα ομόλογα ή να συνάψει δάνεια κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων.

Τρίτον, η Ελλάδα θα επιμηκύνει τη λήξη ομολογιακών τίτλων που διαθέτουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Τέταρτον, από τη συμμετοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σχέδιο νομισματικής χρηματοδότησης που πιθανότατα θα επιδιώξει ο Μάριο Ντράγκι στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Δυστυχώς, κανένα από τα τέσσερα αυτά «μέτρα» δεν διαθέτει τον απαιτούμενο ρεαλισμό.

Το «κούρεμα» του επίσημου τομέα (OSI) ακυρώνει ακόμη και τη σκέψη προσφυγής σε δάνεια του ιδιωτικού τομέα, τουλάχιστον μέχρι να συμφωνηθεί. Η πρόταση αυτή προσφέρει στους σκληρούς του Βερολίνου και αλλού τρομακτική δύναμη διαπραγμάτευσης σε εκείνους ακριβώς που επιθυμούν την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αλληλοακυρώνονται εξίσου οι δύο επόμενες «πηγές», αφού κανείς δεν πιστεύει ότι θα εμπιστευθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενδεχόμενης νομισματικής χαλάρωσης (QE), όταν, λίγο πριν, θα έχει μονομερώς ατιμάσει την υπογραφή του.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ασφαλείς εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό των σχεδίων της αντιπολίτευσης. Να είστε σίγουροι πως αυτό, οι διεθνείς τραπεζίτες στο Λονδίνο, το κατάλαβαν πολύ καλύτερα από εμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή