Η απώλεια ενός μοναδικού Ελληνα: ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος που τίμησε την επιστήμη της Ιατρικής και τη χώρα μας διεθνώς…

Η απώλεια ενός μοναδικού Ελληνα: ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος που τίμησε την επιστήμη της Ιατρικής και τη χώρα μας διεθνώς…

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι, ο Δημητρός είναι μοναδικός. Μοναδικός για την καλοσύνη προς τον πλησίον του, τον συνάνθρωπό του, για την αγάπη του για την επιστήμη και την έρευνα. Πάντα δίπλα στους φοιτητές του, όταν τον χρειάζονταν, μοναδικός στην αφοσίωσή του στα «πιστεύω» του, και στις αξίες της ζωής…». Είναι η συμφοιτήτριά του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η 19χρονη τότε Αντωνία που είναι από τότε μαζί του –η σύζυγός του από το 1967 και συνεργάτις του όλα αυτά τα χρόνια– η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφικής κυρία Αντωνία Τριχοπούλου. Στο βαρύτατο πένθος της για την ξαφνική απώλεια του συντρόφου της από ανακοπή καρδιάς, βρίσκει τα σωστά λόγια για να μιλήσει για τον εκλεκτό επιστήμονα, ιατρό, ερευνητή και τακτικό καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1972 και Ακαδημαϊκό από τον Ιούνιο του 1997.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος, λόγω των ερευνών του, έγινε γρήγορα γνωστός διεθνώς, από το 1989 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard ΗΠΑ και το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ. Από το 1998 υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη. Στις 3 Ιανουαρίου 2015 θα πήγαινε να διδάξει στο Harvard, ενώ προηγουμένως, στις 16 Δεκεμβρίου 2014, θα γινόταν η επίσημη απονομή του Ετήσιου Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού, με το οποίο τιμήθηκε. Σήμερα, ώρα 3 μ.μ. γίνεται η κηδεία του από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην οδό Σκουφά, με την αγαπημένη του σύζυγο Αντωνία, πλαισιωμένη από την οικογένεια της Ιατρικής –καθηγητές, πανεπιστημιακούς, φοιτητές, ερευνητές στον αποχαιρετισμό του Δημητρού της, όπως τον αποκαλεί χαϊδευτικά, αυτόν που ώς την τελευταία του ανάσα έμεινε πιστός στην επιστήμη του. Με την καθηγήτρια κ. Αντωνία Τριχοπούλου έδωσαν όλη την περιουσία τους από την εργασία μιας ζωής ως ιατροί, στη δημιουργία και λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Στόχος τους, να συνεχισθεί από τις νέες γενιές η έρευνα του Δημήτρη Τριχόπουλου, που εκείνος ξεκίνησε για θέματα υγείας σε σχέση με χρόνια νοσήματα.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο το 1938, ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, ιατρού χειρουργού στον Βόλο. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Προύσα, η οικογένειά του έφυγε με την Καταστροφή του 1922, πήγε στο Κάιρο, εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε Αιγυπτιώτισσα Ελληνίδα από τον Αη Γιώργη Πηλίου. Εκεί εγκαταστάθηκε το νέο ζευγάρι, εκεί άλλαξε το τουρκόφωνο επίθετο στο «Τριχούπολος» με το οποίο, πατέρα και γιος, τίμησαν την Ιατρική, ο δε Δημήτρης Τριχόπουλος, «με την προσφορά του σημάδεψε τον χώρο της Υγείας – όπως είπε στα συλλυπητήριά του ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης «κι έγινε ένας από τους σημαντικότερους ιατρούς διεθνώς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα μας». Φίλος, συνεργάτης και αναγνώστης της «Καθημερινής» ο Δημήτρης Τριχόπουλος, όπως και η σύντροφός του Αντωνία. Με το «Ελληνικό Ιδρυμα Υγείας» θα φροντίσει να συνεχιστεί η έρευνα στις νέες γενιές, «που ξεκίνησε ο Δημητρός», ο μοναδικός συνάνθρωπός μας…

Απόψε «Μουσική για τη Μικρή Οθόνη»

«Μουσική για τη Μικρή Οθόνη»: η Ελένη Καραΐνδρου, η Μικρή Αρκτος προσκαλούν απόψε στον «Ιανό» Σταδίου 24, ώρα 9 μ.μ., στην παρουσίαση βιβλίου με κείμενα και 2 CD για τις μουσικές που έγραψε η Ελληνίδα συνθέτις, πρωτότυπες ηχογραφήσεις 1976-1989 για τηλεταινίες με λογοτεχνικά θέματα, όπως: η «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά, 1976, η «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, 1980, σκηνοθεσία Γρηγόρης Γρηγορίου, «Πατούχας» του Ιωάννη Κονδυλάκη, 1984, σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού, και «Καλή σου Νύχτα κυρ Αλέξανδρε» για τον Παπαδιαμάντη, σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, 1996. Εχουν πέσει πια τα γράμματα του «Τέλους» για τις δημοφιλείς αυτές τηλεταινίες σε επεισόδια, αλλά η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου αντηχεί ακόμη στα αυτιά μας. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, με ελεύθερη είσοδο, δίνει στην Ελένη Καραΐνδρου την ευκαιρία να μας ξεναγήσει στον κόσμο της μουσικής της για τη μικρή οθόνη. «Το ταξίδι» αυτό ζωντανεύει χάρις στην αφήγηση και στην προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τις σειρές που έχει επιμεληθεί ο εικαστικός Ανδρέας Γεωργιάδης (Μικρή Αρκτος), που έκανε το μοντάζ και τη σκηνοθεσία στο οπτικοακουστικό αυτό ντοκουμέντο. Στόχος του, «για να ζωντανέψει ξανά μια εποχή που η μικρή οθόνη συνομιλούσε με σπουδαία κείμενα λογοτεχνίας». Και που μας χάρισε τη σπουδαία μουσική της, η Ελένη με τα μαύρα χυτά μαλλιά.

Σήμερα Τρίτη 2/12, ώρα 6 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, η «Κ», σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και τον «Πρωτέα», προσκαλεί τους συνδρομητές της στην προβολή της ταινίας «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922». Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού, ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή