49 χρόνια πρίν… 3.XΙI.1965

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ, Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ»:  (Από κριτική του Αιμ. [ιλίου] Χ. [ουρμουζίου] για τη θεατρική εκδοχή του έργου του Αλέκου Σακελλάριου, από τον θίασο Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ εις το Θέατρον Κοτοπούλη.) « […] Το δυστύχημα, στην περίπτωση της προχθεσινής “κωμωδίας” είναι ότι […] το γέλιο προσφέρεται με αστειάκια ποιότητος πολύ χαμηλής, αλλά μεγαλύτερο δυστύχημα υπήρξεν ότι το κοινό των εξωστών της προχθεσινής πρώτης έπαιρνε πολύ στα σοβαρά τον σοσιαλισμό και του συγγραφέως και της θετής του κόρης και χειροκροτούσε με φανατικήν επιμονή κάθε συνθηματική τιράντα. Ετσι, η κωμωδία εξετυλίχθη μεταξύ σοσιαλιστικών χειροκροτημάτων και σοσιαλιστικών κοινοτοπιών, μέχρι του ευτυχούς τέλους όπου η σοσιαλίστρια παντρεύεται τον αρχιεπαναστάτη της φάμπρικας και ο υπερσυντηρητικός εργοστασιάρχης μετατίθεται στην κατηγορία των ευτυχών gagas που αναμένουν τον ποθητόν εγγονό για να τον σεργιανίζουν με τ’ αμαξάκι στον κήπο… […].» (Η φωτογραφία Παπαμιχαήλ και Βουγιουκλάκη είναι από την κινητογραφική απόδοση του έργου.)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΡΛΑΝΔΟΣ: Σήμερον Παρασκευήν, εις τας 6.30 μ.μ., θα γίνη εις την μεγάλην αίθουσαν του Πανεπιστημίου Αθηνών πανηγυρική τελετή προς τιμήν του ομοτίμου καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομοτίμου διευθυντού των Αναστηλώσεων ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου. Κατ’ αυτήν θα επιδοθή εις τον τιμώμενον ο προ ολίγου εκτυπωθείς πρώτος τόμος εκ 464 σελίδων του τριτόμου συγγράμματος, εξ υπερχιλίων σελίδων, το οποίον απεφασίσθη προ δύο ετών να εκδοθή με συνεργασίας των συναδέλφων και μαθητών του, ως «Χαριστήριον» διά την συμπλήρωσιν 75 ετών από της γεννήσεώς του.

«ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ» Λόγω της μεταναστεύσεως σημειούται επικίνδυνος μείωσις της προσφερομένης ευθηνής και αφθόνου εργασίας, η οποία θεωρείται βασικός παράγων διά την ανάπτυξιν της ελληνικής βιομηχανίας. Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει το Εμπορικόν και Βιομηχανικόν Επιμελητήριον Αθηνών, εις υπόμνημα προς την Κυβέρνησιν. […] Το μεταναστευτικόν πρόβλημα περιήλθεν ήδη εις οξυτάτην φάσιν, διότι ο συνολικός ετήσιος αριθμός των μεταναστευόντων είναι υπερδιπλάσιος περίπου της φυσικής αυξήσεως του πληθυσμού.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Ποίηση και γλώσσα». Υπό του κ. Γ. [ιώργου] Θέμελη. (Τρίτη συνέχεια.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή