Η συμπεριφορά της τρόικας…

Η συμπεριφορά της τρόικας…

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίνουν και παίρνουν οι ερμηνείες και οι αναλύσεις για την ανελαστική στάση της τρόικας και τις επιδιώξεις της. Ολες απόλυτα πολιτικές και με αναφορές πάντα σε σχέδια που εξυφαίνονται κάπου στο εξωτερικό σε βάρος της χώρας μας. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και πολιτική διάσταση, με την έννοια της αντιμετώπισης των πιθανών εξελίξεων στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ελάχιστη σημασία δίνεται στο γεγονός ότι η εκκρεμής αξιολόγηση που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επρόκειτο να κάνουν οι εκπρόσωποι των τροϊκανών στην Αθήνα, ήταν η τελευταία. Με αυτή δηλαδή θα έληγε το Μνημόνιο και η Ελλάδα θα πορευόταν μόνη, υπερήφανη και με ψηλά το κεφάλι στη ζούγκλα των αγορών.

Ωστόσο αποδείχθηκε για άλλη μία φορά πως άλλες οι επιθυμίες των ανθρώπων και άλλες οι αποφάσεις των θεών, όπως έλεγαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας, που ακόμη μας φροντίζουν με διάφορους τρόπους. Εμείς ξεχάσαμε τα σοφά τους λόγια και επιμένουμε συνεχώς σε πολιτικές λύσεις, όταν οι άλλοι (οι θεοί) μας παραπέμπουν εξίσου συνεχώς στα οικονομικά δεδομένα και στις αξιολογήσεις της τρόικας. Από τότε που ξέσπασε η κρίση και μπήκαμε στον μηχανισμό στήριξης (μνημόνιο) αυτό γίνεται και είναι σαφές ότι στην ίδια γραμμή βρίσκεται αγκυλωμένος ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λέει και το διαλαλεί σε όλους τους τόνους, ότι πολιτική θα είναι η λύση που θα επιδιώξει, αν και όταν γίνει κυβέρνηση…

Κανείς, λοιπόν, ή έστω ελάχιστοι αντιμετωπίζουν το ερώτημα ποια θα ήταν η συμπεριφορά της τρόικας, αν δεν υπήρχε η σημερινή ρευστότητα στα πολιτικά πράγματα και αν δεν είχαμε μπροστά μας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ήθελε δηλαδή η τρόικα και από πίσω της οι δανειστές, να κλείσει ο κύκλος του Μνημονίου με εκκρεμότητες, απραγματοποίητες μεταρρυθμίσεις και αβέβαιη συνέχεια, άρα με κίνδυνο να ξαναμπεί σε κρίση η Ελλάδα; Υποθετικό το ερώτημα, υποθετική και η απάντηση, αλλά κρίνοντας από την υποδοχή των αγορών στην απόπειρα της κυβέρνησης να πορευτεί μόνη και απαλλαγμένη από το ΔΝΤ και τον έλεγχο των εταίρων (έστω ονομαστικά γιατί στην πραγματικότητα θα εξακολουθούσε), μπορούμε να εικάσουμε ότι η συμπεριφορά της τρόικας θα ήταν η ίδια. Δεν θα ήθελε άλλωστε να διακινδυνεύσει μία αξιολόγηση η οποία θα αποδεικνυόταν αναξιόπιστη έπειτα από λίγο καιρό και ταυτόχρονα θα πιστοποιούσε την αποτυχία του Μνημονίου. Με δεδομένο και το κακό παρελθόν της χώρας μας…

Το τι πρόκειται να γίνει είναι δύσκολα προβλέψιμο. Οι περισσότεροι παρατηρητές και αναλυτές θεωρούν πιθανότερη την εξάμηνη παράταση του σημερινού μνημονιακού καθεστώτος -αν βέβαια επέλθει συμφωνία στο μεταξύ, η παράταση θα διακοπεί- αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας θεαματικής κίνησης του πρωθυπουργού, αν δεν βρεθεί λύση μέσα στον Δεκέμβριο. Κίνηση που θα φέρνει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο και θα καλεί τους βουλευτές και τον λαό να αποφασίσουν για την πορεία της Ελλάδας την επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή