Συνέπειες εκλογικού άγχους

Συνέπειες εκλογικού άγχους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εν εξελίξει κρίση στις σχέσεις της κυβερνήσεως με την τρόικα προσέλαβε δραματικές διαστάσεις υπό το φάσμα της προκηρύξεως εκλογών, εάν η παρούσα Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κατάλυση της μοναρχίας, που χαιρέτισαν οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος, πριν από σαράντα χρόνια, ως μείζον επίτευγμα της μεταπολιτεύσεως, δημιουργεί ανά πενταετία αναταράξεις -μικρές ή μεγάλες αδιάφορο- σε ένα πολιτικό σύστημα, ασύμβατο με τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας.

Εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που διαθέτουν εκατόν πενήντα πέντε βουλευτές, ασχολείται με την εξασφάλιση είκοσι πέντε επιπλέον ψήφων ώστε να επιτευχθεί ο «μαγικός αριθμός» των εκατόν ογδόντα για να αποτραπεί η διάλυση της παρούσης Βουλής.

Δεν εξετάζουμε τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου ούτε και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα περί μεθοδεύσεως αποστασίας. Παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980 και με ψήφους βουλευτών της Εθνικής Παρατάξεως και του Κέντρου, που διελύθησαν στη συνέχεια. Αλλά ο ακραίος Ανδρέας Παπανδρέου δεν αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της εκλογής ούτε κατήγγειλε μεθόδευση «αποστασίας».

Το μείζον θέμα και άκρως υποτιμητικό για βουλευτές -εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού- που έχουν πιθανόν την πρόθεση να ψηφίσουν για την ανάδειξη Προέδρου από την παρούσα Βουλή, είναι ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ανακοινώσει όνομα υποψηφίου. Κατά συνέπεια, η όλη διαδικασία προωθείται με όρους «μνημονιακούς» και σωτηρίας της Ελλάδος εντός του ευρωπαϊκού συστήματος ή μιας περιπέτειας προς το άγνωστο. Με άλλα λόγια, στη βάση ακριβώς που θέτει το θέμα της προεδρικής εκλογής ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από την «καταστροφική» πολιτική της κυβερνήσεως.

Κυρίως, όμως, το άγχος προώρων εκλογών οδήγησε τους τελευταίους έξι μήνες την κυβέρνηση στην υιοθέτηση της συνθηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ο πρωθυπουργός έσπευσε να εξαγγείλει την εκδίωξή του, η δαιμονοποίηση της Γερμανίας, η εξαγγελία του τέλους της πολιτικής των Μνημονίων εξοικείωσαν τους πολίτες αλλά και τους εταίρους της Ελλάδας με την προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αλλά η «στρατηγική» αυτή έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία της κυβερνήσεως και δημιούργησε πολιτικό τραγέλαφο. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ιδιότυπος πολιτικός που δεν ηγείται κόμματος· ασύντακτο λεφούσι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διαθέτει οπαδούς, διότι αδυνατεί να κινητοποιήσει έστω και μερικές χιλιάδες. Εχει όμως ψηφοφόρους. Προαγωγοί κατά συνέπεια του κ. Τσίπρα στην πολιτική σκηνή είναι πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Η υφιστάμενη πολιτική τάξη, σε φάση παρακμής, αναδεικνύει τον πολιτικό που θα τη διαδεχθεί. Αυτό ισχύει δυστυχώς παντού και πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή