Καταστροφή προσδοκιών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα παγιδεύεται, σταδιακά αλλά σίγουρα, στην καταστροφή των θετικών προοπτικών. Ενώ όλες, πρακτικώς, οι μεταβλητές της οικονομίας συντονίζονται στην επίτευξη σημαντικά ταχύτερου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, οι πολιτικοί κινούνται σε αντίστροφη πορεία. Μπορεί οι τεχνοκράτες της τρόικας να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην πρόβλεψη της κυβέρνησης για το 2015. Επισήμανα ήδη («Κ», 25/11/2014) ότι οι τροϊκανοί δεν βλέπουν με σιγουριά το 2015 είτε γιατί το 2014 πήγε καλύτερα είτε γιατί στον ορίζοντα σωρεύονται τα σύννεφα της πολιτικής αστάθειας. Πράγματι, το εννεάμηνο έδειξε ότι μπορούσαμε να κλείσουμε το έτος με άνοδο του ΑΕΠ κοντά στο 1%, έναντι του 0,6% της αρχικής πρόβλεψης.

Πλην όμως, η συμβολή των ιδίων αυτών τεχνοκρατών στην αρνητική τροπή που τείνουν να λάβουν οι εξελίξεις είναι καθοριστική. Οι διαρκώς ανανεούμενες απαιτήσεις τους για πρόσθετα μέτρα λιτότητας αποσταθεροποιούν την κατανάλωση, που επιστρέφει σε θετικό έδαφος.

Η εφημερίδα «Αυγή» δημοσίευσε ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο άρθρο, που εξηγεί γιατί η ανάπτυξη του 2014 «θα προκύψει πρωτίστως από την ιδιωτική κατανάλωση» («Οταν οι λάθος προβλέψεις πέφτουν μέσα», 2/12/2014). Ο συγγραφέας υπογραμμίζει, ορθώς, ότι η άνοδος της κατανάλωσης, από την οποία εξαρτάται το 70% του ΑΕΠ της χώρας, διαψεύδει την περυσινή κυβερνητική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ιδιωτική δαπάνη θα μειωνόταν κατά 1,6%.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η οικονομία, με ελάχιστα μέσα, ανέτρεψε μέσα σε λίγους μήνες τις καθοδικές προβλέψεις και εισέρχεται σε εξυγιαντική άνοδο. Η εξήγηση βρίσκεται σε δύο, κυρίως, εξελίξεις. Η μία αφορά τις επιχειρήσεις, βελτίωσαν το κόστος τους και κέρδισαν είτε στον τουρισμό, όπου είχαμε εντυπωσιακή ανάκαμψη, είτε σε μικρότερες εξαγωγικές μονάδες είτε στις υγιείς μονάδες της εσωτερικής παραγωγής. Η έτερη εξήγηση συνδέεται με τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν στα ακίνητα και τις προβληματικές επιχειρήσεις. Κατεγράφη κύμα τοποθετήσεων φρέσκων κεφαλαίων είτε από ξένους που βλέπουν τις ευκαιρίες είτε από τους επιχειρηματίες που δίνουν τη μάχη για την αναδιοργάνωση των μονάδων τους.

Ηδη όμως, η ανακοίνωση του μεγαλοεπενδυτή Paul Paulson, που είπε ότι τα σχέδιά του «βρίσκονται πλέον σε αναμονή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών», δείχνει το μέγεθος της προϊούσας βλάβης. Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει πολιτική κρίση είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στην ακύρωση των πολύ θετικών προοπτικών ανόδου του ΑΕΠ το 2015. Πόσο σίγουρος μπορεί να νιώθει για την ευθύνη που αναλαμβάνει να ρίξει την κυβέρνηση; Πιστεύω ότι σταδιακά καταλαμβάνεται από ζωηρή αμφιβολία. Απλώς δεν μπορεί, ακόμη, να το παραδεχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή