«Για να προσκυνήσει τον θαυματουργό Αγιο Σπυρίδωνα φθάνει στην εορτή του»… Μέγα γεγονός της ευλογητής επισκέψεως στην Κέρκυρα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

«Για να προσκυνήσει τον θαυματουργό Αγιο Σπυρίδωνα φθάνει στην εορτή του»… Μέγα γεγονός της ευλογητής επισκέψεως στην Κέρκυρα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαλλίαση και κλίμα προσμονής επικρατεί από σήμερα Κυριακή στην ωραία Κέρκυρα που ζει την ένταση για το επικείμενο μεγάλο γεγονός, που είναι η επίσκεψη εκεί της Α.Θ.Π. Του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από την Τετάρτη 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2014 «σε εποχή που ο τόπος μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας», όπως λέγει ο προσκαλών Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος. Η επίσκεψη γίνεται με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος που είναι την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη μετά από 51 χρόνια. Οι ευσεβείς Κερκυραίοι με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο εκτιμούν την επίσκεψη ως ευλογία για τον τόπο και ως ιδιαιτέρα τιμή, έχει δε καταρτιστεί πλουσιότατο εκκλησιαστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της μεγαλειώδους υποδοχής, το οποίο περιλαμβάνει, αμέσως μετά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» (11η ώρα πρωινή της Τετάρτης) την Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, με προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και Αντιφώνηση του Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Κερκύρας, θα γίνει η τελετή αναγόρευσης του κ.κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο Δημότη Κερκύρας, ενώ την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου θα γίνει, ώρα 6.30 μ.μ., η τελετή αναγόρευσης του κ.κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μια ματιά στο, πράγματι, πλουσιότατο πρόγραμμα της επισκέψεως, δίνει το μέτρον της ένθερμης υποδοχής που επιφυλάσσουν στον προκαθήμενο της ορθοδοξίας ο κλήρος και ο λαός της Κέρκυρας. Εννοείται πως δεν λείπουν οι συναυλίες και η επίσκεψη στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, τον αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σύλλογο της Ελλάδος, καθώς και η επαφή του με τις επίσημες αρχές αλλά και με τους ευσεβείς Κερκυραίους, που του δίνει η απόφασή του να καταλύσει, ο ίδιος και η συνοδεία του, στο ιστορικό ξενοδοχείο της Κέρκυρας, το Corfu Palace, πέντε αστέρων, διεθνούς φήμης και κερκυραϊκής αρχοντικής φιλοξενίας χάρις στον ιδιοκτήτη κ. Χρίστο Φωκά, ευεργέτη του Μουσείου Καποδίστρια, με συνεχή προσφορά στη γενέτειρα.

Η συνοδεία του αποτελείται από τους σεβ. Μητροπολίτες Ιμβρου κ. Κύριλλο, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιο. Επίσης, οι πανοσιολογιώτατοι Μέγας Αρχιδιάκονος κ. Ανδρέας Σοφιανός, ο Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν Δημόπουλος, ο ιερολογ. Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος κ. Σμάραγδος Καραγιαννίδης. Πάντα στη συνοδεία του Πατριάρχη είναι και ο επίσημος φωτογράφος του στις αποστολές και στα ταξίδια του ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολίτης κ. Νίκος Μαγγίνας. Οπότε, αγαπητοί αναγνώστες της στήλης, θα έχουμε ωραίες φωτογραφίες του κ. Μαγγίνα από την επίσκεψη – προσκύνημα στην Κέρκυρα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Χάρις στην ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Νεκταρίου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων – απ’ όπου κατάγεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ν. Δένδιας θα παραστεί και η στήλη της «Καθημερινής» που έχει φίλους, αναγνώστες και συνδρομητές στην Κέρκυρα του πολιτισμού και της μουσικής.

Πριν δώσουμε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του Προγράμματος, πρέπει να σημειώσουμε ότι θα παραστεί αντιπροσωπεία Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως οι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος που φθάνει στις 10 Δεκεμβρίου έως τις 13/12. Από Τρίτη 9 Δεκεμβρίου θα είναι ο γνωστός από τον ορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος με την πρεσβυτέρα καθώς και ο εντιμολ. κ. Σπυρίδων Λιονάκης, Αρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Την πρώτη κιόλας ημέρα της επίσκεψής του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο πλαίσιο του πυκνού προγράμματος, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή της Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια.

Συναυλίες – εκδηλώσεις

Τετάρτη 10/12, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Οικ. Πατριάρχου ώρα 8.30 μ.μ. Αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Δημότη Κερκύρας θα παραστεί στη συναυλία των Τριών Φιλαρμονικών της Κέρκυρας («Καποδίστριας», «Μάντζαρος», «Παλαιά» που δίδεται προς τιμήν του στο Δημοτικό Θέατρο.

Την Πέμπτη 11/12, στις 9 πρωινή ώρα, στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλεως, ώρα 10 π.μ. Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιονίου Πανεπιστημίου θα παραστεί στην Ορκωμοσία νέων πτυχιούχων και θα ομιλήσει προς τους νέους επιστήμονες. Ωρα 11 π.μ. Ακολουθία Παρακλήσεως Αγίου Σπυρίδωνος και Εξοδος του Ιερού Σκηνώματος στη «θύρα», χοροστατούντος του κ.κ. Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια, 11.30 π.μ., επίσκεψη στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, στις 12 μ. Αγιασμός εγκαινίων ανακαινισμένου Επισκοπείου Ιεράς Μητροπόλεως από τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Απόγευμα της Πέμπτης, ώρα 6 μ.μ., ο Πανηγυρικός Πατριαρχικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος χοροστατούντος και ομιλούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρασκευή 12/12, ώρα 8η πρωινή, όρθρος και πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα. Ωρα 12.15, μετά το μεσημέρι, συναυλία στη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στο κτίριο της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας. (Ο Τήλεφος δεν θα την έχανε με τίποτα, άρα και οι αναγνώστες του!). Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, ώρα για τον «Πράσινο Πατριάρχη» να επισκεφθεί τις καταπράσινες τοποθεσίες – αξιοθέατα της Κέρκυρας, αρχίζοντας από το «Μον Ρεπό» (πρώην Βασιλικά Ανάκτορα) και το Ιερό Προσκύνημα των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, ιδρυτών της Εκκλησίας της Κερκύρας. Ωρα 11.00, επίσκεψη στο Αχίλλειο και στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου στον Αγρόν, τέλος, επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Απομεσήμερο πλέον πλησιάζει η ώρα αναχώρησης της Αγιωτάτης Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του). Στις 5.30 μ.μ. του Σαββάτου 13/12 αναχωρεί από το Αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας». Η συνέχεια από ανταποκρίσεις της στήλης, με την Κέρκυρα να κάνει τάμα στον Αγιο, για καλό ανέφελο καιρό…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή