Ρευστότητα διαρκείας στο πολιτικό κλίμα

Ρευστότητα διαρκείας στο πολιτικό κλίμα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η όποια πρόβλεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και την επόμενη μέρα έχει πολύ μεγάλο ρίσκο. Είναι αμφίβολο αν και αυτοί που κινούν τα νήματα και παίρνουν τις αποφάσεις γνωρίζουν τη συνέχεια. Αν θα υπάρξει παράταση του Μνημονίου και ποιας διάρκειας θα είναι αυτή, αν θα βρεθεί λύση με την τρόικα, αν η όποια λύση περνάει από τη Βουλή, αν η χώρα οδεύει προς εκλογές συντομότερα και από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν η συγκεκριμένη εκλογή επιχειρηθεί τον Ιανουάριο και αν θα βρεθούν οι 180. Και βεβαίως, τι θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν, ή ακόμη και ποια θα είναι η κατάσταση αν αποφευχθούν. Αρα μιλάμε για ρευστό πολιτικό κλίμα σε όλο του το μεγαλείο, είτε γίνουν εκλογές είτε όχι.

Τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις σχέσεις της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα της πολιτικής τάξης, με την τρόικα. Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία κάποιας μορφής, η αξιολόγηση μαζί με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και σε δεύτερη και τρίτη φάση θα πρέπει επίσης να περάσουν η απόφαση για τη γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα με αυστηρούς όρους φυσικά, αλλά και κάποια ρύθμιση για το χρέος, επίσης υπό προϋποθέσεις . Η κυβέρνηση, δηλαδή, θα έχει μπροστά της μία τριπλή δοκιμασία με άγνωστα αποτελέσματα, πριν φτάσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες 180 ψήφοι.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα με την τρόικα και τους δανειστές, η παράταση του καθεστώτος του Μνημονίου θεωρείται δεδομένη. Μπορεί να είναι παράταση μικρής διάρκειας και να χαρακτηριστεί «τεχνική» για να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση, μπορεί όμως να είναι και εξάμηνη τουλάχιστον. Αν η παράταση είναι «τεχνική», λογικά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια χρόνου προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία και μετά να αποφασίσει για το επόμενο βήμα της. Αν όμως η παράταση είναι μεγάλης διάρκειας, η μετατόπιση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους πρώτα οι βουλευτές και μετά ο λαός, εφόσον δεν βρεθούν οι 180, είναι πολύ πιθανή. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δύσκολα θα βρεθούν 180 βουλευτές να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα σε αυτό κλίμα, ωστόσο, ακριβώς επειδή το κλίμα είναι τέτοιο και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών γνωρίζει ότι δεν θα επανεκλεγεί, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή και να αποφευχθούν οι εκλογές.

Το ερώτημα ποια θα είναι συμπεριφορά των βουλευτών, αν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γίνει έπειτα από συμφωνία με την τρόικα ή με ανοιχτές τις εκκρεμότητες μαζί της, είναι βάσιμο. Απλά, η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν και ίσως να μην επηρεαστούν από τη μία ή την άλλη εξέλιξη οι αποφασισμένοι βουλευτές ένθεν και ένθεν. Αν πάντως εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο μεν Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαχειριστεί μία αποτυχία, καθώς η αιχμή του δόρατος της στρατηγικής του και όλων των τακτικών κινήσεων είναι να συγκεντρώσει 121 βουλευτές που θα ψηφίσουν εναντίον, αλλά και η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα, ιδιαίτερα αν οι εκκρεμότητες με την τρόικα παραμένουν ανοιχτές. Με λίγα λόγια και μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ρευστότητα του πολιτικού κλίματος θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό.

Αν, τέλος, προκύψουν εκλογές γιατί δεν θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, τα προγνωστικά είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν βγει πρώτος χωρίς αυτοδυναμία, η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν πολύ σύντομα νέες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Είτε όμως με αυτοδυναμία είτε με βασικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη κυβέρνηση θα έλθει αντιμέτωπη με τις εξαγγελίες, τις καταγγελίες και τις υποσχέσεις του. Πιο καθαρά, θα έλθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, που διαμορφώνεται από την οικονομική κατάσταση της χώρας και τους διεθνείς παράγοντες: αγορές, δανειστές, εταίρους και άλλα… θηρία. Και τότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όσο και αν το υποψιαζόμαστε. Το ίδιο ισχύει και για τους χαμένους των εκλογών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή