Η ασφαλής επιλογή του Στ. Δήμα

Η ασφαλής επιλογή του Στ. Δήμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσωπο ευρείας αποδοχής, όχι μόνο στους κόλπους των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, ο Σταύρος Δήμας αποτελεί ασφαλή επιλογή. Δεν ενθουσιάζει, ούτε απωθεί. Είναι ένας μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός, κατ' εξοχήν εκφραστής του λεγόμενου μεσαίου χώρου, τον οποίο υπό φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες θα μπορούσαν να ψηφίσουν χωρίς αναστολές και βουλευτές εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τους ανεξάρτητους που δεν ανήκουν σε κόμματα, μέχρι και βουλευτές των ΑΝΕΛ ή της ΔΗΜΑΡ.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν εκπλήσσει και η τοποθέτηση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ο οποίος μίλησε με θετικά λόγια για τον πρώην υπουργό, σπεύδοντας να σημειώσει ότι η καταψήφισή του δεν αφορά στο πρόσωπο, αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τον εκτιμώ και εγώ. Όπως έχουμε πει, όμως, δεν είναι θέμα προσώπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε εμείς. Ο κ. Δήμας είχε και τις πόρτες του ανοιχτές, όταν ήταν υπουργός, σε αντίθεση με την πρακτική άλλων». Με προσωπική εμπειρία από το εξωτερικό, θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και πολιτική διαδρομή που χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια, ο Σταύρος Δήμας διαθέτει το συναινετικό προφίλ που αρμόζει στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα και έχει απήχηση σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Αλλωστε, με στόχο τη διεύρυνση και σε άλλους χώρους, τον είχε επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς ως αντιπρόεδρο του κόμματος.

Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων ο οποίος δεν προκαλεί αντιδράσεις. Η σύγκρουσή του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του '90, που οδήγησε στην παραίτησή του, αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, χαρακτηριστικό πάντως που δεν απαιτεί η προεδρία της Δημοκρατίας, τουλάχιστον με τη μορφή και τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχει σήμερα ο θεσμός. Διαθέτει αρκετή κυβερνητική εμπειρία, έχοντας θητεύσει ως υπουργός Εξωτερικών (στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου), Εμπορίου, Γεωργίας και Βιομηχανίας.

Το σημαντικότερο «όπλο» του είναι η εμπειρία μιας επιτυχημένης θητείας ως Ελληνας Επίτροπος, αρχικά για ένα εξάμηνο ως αρμόδιος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, και στη συνέχεια, επί μια πενταετία, ως υπεύθυνος για το Περιβάλλον, την περίοδο που το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής άρχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά αυξημένη σημασία το γεγονός ότι το 2008 ανακηρύχθηκε Επίτροπος της Χρονιάς. Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Δήμας «τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος» και τον περιέγραψε ως «άνθρωπο που τον εκτιμά η ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα».

 Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία μόνο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί η παρουσία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ενός ανθρώπου που έχει δείξει ότι συνεργάζεται με όλους, έχει ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό – ως δικηγόρος στη Wall Street,   ως στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και ως Επίτροπος στις Βρυξέλλες – και έχει ιδία αντίληψη της λειτουργίας ξένων εταιρειών, αλλά και των μηχανισμών λήψης αποφάσεων διεθνών οργανισμών που επηρεάζουν την Ελλάδα και κυρίως της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή