Καλώς μίλησε ο Στουρνάρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επρεπε ο Γιάννης Στουρνάρας να εκφράσει τις εκτιμήσεις του για τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική οικονομία; Επρεπε να το κάνει δημοσίως; Η απάντησή μου είναι θετική. Επρεπε να το κάνει με ακρίβεια, αλλά και αυστηρότητα. Και έπρεπε να το κάνει μπροστά στους πολίτες.

Σκεφτείτε, κατ’ αρχάς, την ακόλουθη περίσταση: Συναντιόσαστε με τον κ. Στουρνάρα σε φιλικό σπίτι. Μακριά από τη δημοσιότητα, αν και πάντοτε υπάρχουν τα ηλεκτρονικά μέσα.

Εχετε την ευκαιρία να μάθετε τις σκέψεις του. Θέλετε να ενημερωθείτε για τη στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στο ελληνικό θέμα. Να σας διαβεβαιώσει ότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης ενός πανικού.

Είμαι βέβαιος πως όλοι θα θέλατε να γνωρίζετε την αλήθεια από το στόμα του διοικητή. Σε κάθε κρίσιμη συγκυρία, οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν την πραγματική γνώμη και τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις των στελεχών της Πολιτείας.

Αλλωστε, αυτό προβλέπουν και το Καταστατικό της Τραπέζης της Ελλάδος και ο ιδρυτικός νόμος του Ευρωσυστήματος. Για τον ίδιο λόγο διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, με νομοθετικές πράξεις αυξημένης ισχύος, την απόλυτη ανεξαρτησία έναντι των πολιτικών. Ωστε ο διοικητής και να μην πράττει και να μη φρονεί όσα θέλουν οι πολιτικοί.

Αποτέλεσμα αυτής της ανεξαρτησίας, την οποία εγγυάται η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, είναι η καθιερωμένη στη χώρα μας διατύπωση παραινέσεων του εκάστοτε διοικητή της «Ελλάδος» προς τους κυβερνώντες. Οπως και η, επίσης αποδεκτή πολλά χρόνια τώρα, δημόσια επισήμανση των κινδύνων που ελλοχεύουν.

Διόλου τυχαία, ο κ. Στουρνάρας μιλούσε σε εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή Ζολώτα, διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος επί μακρότατο χρόνο και πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είχε διακριθεί για την ικανότητά του να επηρεάζει θετικά τους πολιτικούς, απευθυνόμενος με μέτρο προς την κοινή γνώμη.

Είναι αλήθεια ότι, επί πολλά χρόνια, ένας κάποιος Τύπος, στην υπηρεσία επαμφοτερίζοντος λαϊκισμού, έσπευδε να τιτλοφορεί τις εκάστοτε αντιδημοφιλείς επισημάνσεις της Τραπέζης της Ελλάδος με τον πιο απειλητικό τρόπο, κρύβοντας συχνά το πραγματικό περιεχόμενο των οδηγιών.

Ευτυχώς, οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αν και σε διαφορετικό κάθε φορά βαθμό, έδειχναν στους πολίτες την κατεύθυνση προς την οποία έπρεπε να κοιτάξουν για να δουν το τρένο που ερχόταν κατά πάνω τους.

Σε τελευταία ανάλυση, ξαναδιαβάστε με ακρίβεια όσα πράγματι είπε: «Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ο κίνδυνος όχι μόνον ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος».

Οι πολιτικοί μπορούν να τον διαψεύσουν. Αλλά οι πολίτες θα είναι προειδοποιημένοι. Διπλό το όφελος για όλους εμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή